buitenland

Oostenrijkse kanselier Faymann stapt op na succes FPÖ

Door Bauke Schram - 09 mei 2016

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann stapt op. De politicus noemde het verlies dat zijn partij leed tijdens de eerste verkiezingsronde als aanleiding voor zijn aftreden.

Faymann (56) maakte bekend dat hij ook zijn positie als voorzitter van de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) opgeeft. In 2008 werd hij de nieuwe voorzitter en lijsttrekker van de sociaaldemocratische partij.

Nederlaag

2016-04-24 18:19:47 epa05276001 Right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) presidential candidate Norbert Hofer (C) celebrates at the party headquarters after the Austrian presidential elections in Vienna, Austria, 24 April 2016. Exit polls suggested a lead for right-wing candidate Norbert Hofer. Voters could choose between six candidates. Around 6.4 million Austrians aged over 16 were eligible to vote to elect the ninth head of state of the Austrian Second Republic, founded in 1945. EPA/FILIP SINGERHoe de rechtse FPÖ de concurrentie in Oostenrijk verpletterde

De rechtse vrijheidspartij FPÖ behaalde een enorme overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk, ten koste van de SPÖ. De charismatische presidentskandidaat Norbert Hofer won 35 procent van de stemmen.

De nederlaag was volgens Faymann een waarschuwing voor de regering. Zijn partij moet er nu voor zorgen dat het zonder hem een ‘krachtige herstart’ kan maken, zegt Faymann.

Steun

Naast de gekelderde populariteit van zijn partij zegt Faymann dat hij binnen de SPÖ ook niet genoeg steun heeft om als bondskanselier te regeren. ‘In deze moeilijke en uitdagende tijden heeft het land een bondskanselier nodig die zijn hele partij achter zich heeft staan,’ zei Faymann tijdens een persconferentie. ‘Steun van de meerderheid is niet genoeg,’

‘De inzet is hoog, het gaat namelijk om Oostenrijk,’ aldus de voormalige bondskanselier. Voorlopig zal Michael Häupl, de burgemeester van Wenen, het overnemen van Faymann als leider van de SPÖ.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.