buitenland

Oostenrijk richt zich op asiel na bijna-overwinning Hofer

Door Elif Isitman - 24 mei 2016

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern is geschrokken van de verkiezingsuitslag, waarbij de linkse Alexander van der Bellen de rechtse Norbert Hofer slechts nipt wist te verslaan. Naar aanleiding van de uitslag belooft Kern om het migratiebeleid te veranderen en om de veiligheidsmaatregelen in het land aan te scherpen.

Het feit dat de Vrijheidspartij (FPÖ), die wordt gezien als extreemrechts, zo dicht bij een overwinning kwam, heeft de centrumregering van kanselier Kern wakker geschud, schrijft persbureau Reuters.

Record

De opluchting was dan ook groot toen bleek dat Van der Bellen (72), voormalig voorzitter van de groenen, de overwinning claimde. De overwinning was zeer nipt: Van der Bellen wist Hofer met minder dan een procentpunt te verslaan. Hiermee zet de FPÖ in Europa alsnog een recordprestatie op zijn naam. Had hij gewonnen, dan was Oostenrijk het eerste land in de EU geweest met een ‘extreemrechts’ staatshoofd.

Lees ook Van der Bellen is nieuwe president Oostenrijk2016-05-22 21:56:39 epa05324046 Presidential candidate Alexander Van der Bellen (C), supported by the Green Party, waves to supporters as he celebrates at the Palais Auersperg after the Austrian presidential elections run off in Vienna, Austria, 22 May 2016. EPA/FLORIAN WIESER

De sociaaldemocratische partij, waar ook Kern deel van uitmaakt, domineert samen met de conservatieve coalitiepartner al decennia de regering van Oostenrijk. Kern was hiervoor het hoofd van de Oostenrijkse nationale spoorwegen, die verantwoordelijk waren voor het grootschalige vervoer van migranten van Oostenrijk naar Duitsland vorig jaar.

Illusie

Kern is de opvolger van Werner Faymann, die onder interne druk opstapte nadat de FPÖ ten koste van zijn partij een klinkende overwinning behaalde in de eerste Oostenrijkse verkiezingsronde. Faymann drukte zijn opvolger op het hart meer aandacht te besteden aan onder meer asiel en veiligheid.

‘Een ding is zeker: het protest dat hiermee is geuit moet serieus genomen worden,’ zegt Kern dinsdag, naar aanleiding van de bijna-overwinning van Hofer. Isolationisme en euroscepticisme zijn geen opties voor het kleine land Oostenrijk, dat export-afhankelijk is, aldus Kern. ‘Isolationisme en het idee dat het asielvraagstuk zichzelf wel oplost zijn illusies’.

Van der Bellen vroeg de media na zijn overwinning in Wenen de ‘polarisatie van Oostenrijk vooral niet te overdrijven’. ‘We maken alleen deel uit van dit prachtige Oostenrijk,’ aldus de nieuwe president.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.