buitenland

Overwinning op Trump niet vanzelfsprekend voor Clinton

Door Bauke Schram - 29 mei 2016

Donald Trump was al lange tijd de gedoodverfde presidentskandidaat van de Republikeinen, maar donderdag sleepte hij officieel de nominatie in de wacht. Voor Hillary Clinton zou de strijd tegen de roekeloze en baldadige Trump een eitje moeten zijn, maar dat ligt toch anders.

2016-05-12 00:00:00 NEW YORK, NY - MAY 12: Democratic presidential front-runner Hillary Clinton speaks with a coalition of HIV/AIDS activists at her Brooklyn Campaign Headquarters on May 12, 2016 in New York City. Clinton spoke to the group about her commitment and history of ending AIDS as a global epidemic. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Hinkend naar de eindstreep: Clintons strijd met Sanders legt problemen bloot

Zo bleek dat Clinton het e-mailschandaal nog niet achter zich kan laten, en versloeg Trump haar zelfs voor het eerst in nationale peilingen. Hoewel de Democratische kandidaat haar rivaal Bernie Sanders nu eindelijk van zich af lijkt te schudden, zal Trump het haar na de voorverkiezingen nog moeilijk maken.

Tegenslagen

Clinton zou met volle teugen moeten genieten van de week waarin Trump officieel de nominatie binnenhaalde, maar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken kreeg juist de ene tegenslag na de andere voor haar kiezen. De inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelde woensdag dat Clinton tijdens haar bewind de regels heeft geschonden. Ze had ‘alle e-mails over departementale zaken moeten overdragen voordat ze de overheidsdienst verliet’, klonk het oordeel.

13087628_722967401139915_5634435502465661428_n
Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’.
Meer info en tickets>

De schade van het e-mailschandaal lijkt nog mee te vallen, maar populairder is Clinton er zeker niet van geworden. Uit een peiling van RealClearPolitics die uitkwam op maandag bleek dat Trump 0.2 punten op Clinton voorliep. ‘Tijd voor paniek,’ vonden de opiniepeilers van RealClearPolitics.

Vooruitzicht

Toch zou Clinton de tegenslagen van de afgelopen week makkelijk achter zich kunnen laten. Het is juist het vooruitzicht dat haar angst zou  moeten inboezemen. Voor de politiek correcte Hillary Clinton was de strijd tegen de controversiële Trump een droomscenario, maar haar stijve persoonlijkheid lijkt nu juist haar zwaktepunt.

Daarnaast is haar campagne toch slecht voorbereid op Trump, die onvoorspelbaar is en alle regels al heeft gebroken tijdens de voorverkiezingen. Volgens politieke experts en ingewijden moet het campagneteam van Clinton veel behendiger en creatiever worden als het Trump wil verslaan.

Schade

Rik-Kuethe-76x76Rik Kuethe: boos electoraat biedt kansen voor vuurspuwer Trump

Clinton wil zich ook op Trump concentreren maar zij heeft de officiële nominatie nog niet binnen. Volgens de opiniepeilers zal het een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Sanders worden tijdens de voorverkiezingen in Californië.

Uiteindelijk zal Clinton naar alle waarschijnlijkheid de Democratische presidentskandidaat worden, maar door de lange campagne tegen Sanders heeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken wel ernstige schade opgelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.