buitenland

Peiling: populair is hij niet, maar Trump maakt kans tegen Clinton

Door Emile Kossen - 10 mei 2016

Republikeinse kiezers lijken vrede te hebben met zakenman Donald Trump als de officiële kandidaat van hun partij. In een nieuwe peiling zeggen veruit de meeste Republikeinen, in tegenstelling tot eerder dit jaar, op Trump te zullen stemmen.

Hillary Clinton heeft in de landelijke peiling van Public Policy Polling (PPP) een kleine voorsprong op Trump. 42 procent van de ondervraagden zegt Clinton te steunen, 38 procent wil Trump als de volgende president. De overige Amerikanen zouden voor een kandidaat van een derde partij kiezen.

Derk Jan Eppink: Trump bracht politieke onderstroom naar de oppervlakte

De peiling spreekt het beeld tegen dat Clinton in november een gemakkelijke overwinning zal behalen. Trump, die door partijprominenten als George W. Bush en John McCain fel bekritiseerd werd, blijkt de traditionele Republikeinse kiezer wel bij zich te houden. Slechts 7 procent van de kiezers die zich als Republikein beschrijven, overweegt op Clinton te stemmen. Bij de Democraten zegt 9 procent op Trump te willen stemmen.

Wie is het minst populair?
Uit de peiling blijkt opnieuw dat de twee partijen zeer impopulaire kandidaten naar voren schuiven bij de verkiezingen in november. Over Donald Trump heeft 61 procent een negatieve mening, vrouwen vaker (64%) dan mannen (57%). Een derde van de ondervraagden heeft een positief oordeel over Trump. Volgens PPP zijn de band Nickelback, hipsters en luizen populairder dan de uitgesproken vastgoedmagnaat.

Waar Amerikanen een positiever oordeel over hebben dan TrumpLuizen (54%)
Hipsters (45%)
Files (47%)
Tweedehands autoverkopers (47%)
Kakkerlakken (46%)

Toch heeft Clinton dezelfde problemen. Bijna 60 procent van de mannen en 52 procent van de vrouwen oordeelt negatief over de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Het positiefst zijn de Amerikanen over Bernie Sanders: ongeveer evenveel ondervraagden zijn kritisch als lovend over de socialistische kandidaat.

Trump ruziet momenteel verder met de partijtop. Hij dreigde maandag Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die nog niet zijn steun wil uitspreken voor Trump, te willen verwijderen als officiële voorzitter van de partijconventie. Ryan reageerde dat hij dat prima vindt, want ‘een schijneenheid ophouden heeft geen zin’, aldus de hooggeplaatste Republikein. Later deze week zullen de twee bijeenkomen om hun meningsverschillen te bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.