buitenland

Leger België wijst radicale moslims niet de deur

Door Elif Isitman - 16 mei 2016

Zo’n 60 radicale moslims die in het Belgische leger dienen worden ‘in de gaten gehouden’ door de militaire inlichtingendienst. Ze worden niet meer gewapend ingezet, maar mogen vooralsnog wel gewoon aanblijven.

‘Het leger is een weerspiegeling van de maatschappij, en een kenmerk van onze westerse maatschappij is dat wij vrijheid van gedachten hebben. Op basis van gedachten kunnen wij niemand aan de deur zetten (de deur wijzen, red.)’, zegt de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput.

Radicalisering

Wel is besloten dat de militairen in kwestie niet meer gewapend worden ingezet. Ook kunnen de militairen er zelf voor kiezen het leger te verlaten, of kunnen ze om andere redenen nog ontslagen worden.

Zaterdag werd bekend dat het Belgische leger ongeveer 60 radicale moslims in dienst heeft. Het gaat concreet om 55 soldaten en vijf onderofficieren. Vorig jaar volgden de commandanten in het Belgische leger een cursus voor het herkennen van radicalisering. Terug in hun manschappen, hielden de commandanten hun soldaten onder de loep en gaven vervolgens een aantal namen door die mogelijk tekenen vertoonden van radicalisering. Op basis daarvan is nu besloten 60 van hen in de gaten te houden.

Lees ook Waarom ontslaat België radicale moslims in het leger niet?2016-05-09 00:00:00 Belgian soldiers arrive at the prison of Sint-Gillis / Saint-Gilles in Brussels, during a general strike of prison officers on May 9, 2016. Belgium took the unprecedented step on May 9 of mobilising the army to fill in for striking prison staff to ensure inmates are able to take showers, walks and proper meals. Officials said the situation had become "untenable, inhumane and degrading" after two weeks of strikes over staffing levels at 17 prisons in the French-speaking region of Wallonia and the capital Brussels. / AFP PHOTO / Belga / FILIP DE SMET / Belgium OUT

Toch worden ze niet ontslagen en is geen enkele militair afgewezen als gevolg van moslimextremisme, omdat de Belgische grondwet vrijheid van godsdienst waarborgt, ook in het leger. ‘De lijn tussen enerzijds een weliswaar strenge interpretatie van de islam en anderzijds het radicalisme of extremisme is moeilijk te bepalen,’ gaf Defensieminister Vanderput zaterdag toe.

Traag

Ondervoorzitter Barbara Pas van het Vlaams Belang stuurde Kamervragen in over de kwestie. ‘Ik ben helaas niet verrast dat moslimextremisten na jarenlang gedoogbeleid ondertussen overal geïnfiltreerd kunnen zijn, maar het is toch wel verbijsterend dat er zoveel zijn onder hen die juist worden geacht de bevolking bescherming te bieden,’ zegt ze tegen Elsevier.nl.

Volgens het Vlaams Belang mogen moslimextremisten niet toegelaten worden tot het leger, ‘waar men juist opgeleid wordt om met wapens om te gaan. ‘Het is schuldig verzuim om gewoon af te wachten tot er overgegaan wordt tot terreurdaden,’ aldus Pas.

Zij hekelt het Belgische beleid, vooral vanwege de trage reactie op mogelijke terroristen in het recente verleden. De terreurbroers Khalid en Ibrahim El Bakraoui werden ‘ondanks alle aanwijzingen op voorhand ook pas als terrorist beschouwd nadat ze zichzelf hadden opgeblazen’.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.