buitenland

Rusland: Al-Qa’ida saboteerde bestand Aleppo

Door Tom Reijner - 04 mei 2016

Het had er dinsdagavond even alle schijn van dat het staakt-het-vuren rond onder meer Damascus zou worden uitgebreid naar Aleppo. Het geweld is daar de afgelopen weken in alle hevigheid opgelaaid.

De missie van VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura in Moskou leek zijn vruchten af te werpen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, met wie hij gisteren rond de tafel zat, zei dat een deal ophanden was.

Overleg over een tijdelijke oplossing voor Aleppo: het optimisme en de hoop van gisteren >2016-05-03 13:06:05 epa05288133 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) and UN peace envoy to Syria, Staffan de Mistura (R) arrive for their talks in Moscow, Russia, 03 May 2016. De Mistura met with Lavrov one day after a meeting with US Secretary of State John Kerry, as different parties try to restore the cessation of hostilities in Syria. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Veldslag

Het kan er de komende uren zomaar van komen, sprak de adjudant van Vladimir Poetin. Maar daarbij stelde hij wel een belangrijke voorwaarde: de rebellen moeten de gebieden verlaten waar ook jihadisten van Al-Qa’ida-tak Jabhat al-Nusra zijn. Deze jihadisten zijn doelwit van Russische en Syrische jets, want deze radicale moslims maken geen deel uit van het staakt-het-vuren, waartoe in februari na zwoegen werd besloten. Islamitische Staat wordt overigens evenmin ontzien.

Maar het ‘regime van stilte’ voor de noordelijk gelegen stad kwam er niet. Integendeel, de strijd is de laatste uren alleen maar toegenomen. De hele nacht was er geweervuur te horen. Bij nieuwe hevige gevechten tussen rebellen en het regeringsleger zijn volgens de BBC, die zich baseert op het eenkoppige Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, weer veel doden gevallen. De veldslag rond en in Aleppo zou een van de hevigste zijn in meer dan een jaar tijd. Een oplossing lijkt dus verder weg dan ooit – zeker omdat de bondgenoot van Rusland, Bashar al-Assad, kansen ziet om nog meer terrein terug te winnen op zijn vijanden. De inname van Palmyra gaf hem de nodige zelfvertrouwen.

Opgeborgen

Hoe kon het toch zo misgaan? Het lag allemaal al op tafel, de afspraken voor Aleppo die het geweld een halt moesten toeroepen, zegt het Russische ministerie van Defensie. Volgens woordvoerder Igor Konasjenkov moest het ‘regime van stilte’ de komende 24 uur van kracht zijn, met een mogelijke verlenging van twee dagen.

Maar het bestand is weer opgeborgen in de kast, omdat Jabhat al-Nusra alles verstierde. De Al-Qa’ida-afsplitsing voerde volgens Konasjenkov diverse grond- en raketaanvallen uit. Bij de hernieuwde strijd, met onder meer luchtaanvallen op ziekenhuizen en andere burgerdoelen in Aleppo, zouden intussen al rond de driehonderd doden te betreuren zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.