buitenland

Rusland waarschuwt EU: steun Erdogans Syrië-plan niet

Door Tom Reijner - 12 mei 2016

Als jullie (het Westen) het niet doen, doen wij het wel in ons eentje: het IS-vrij maken van het noorden van Syrië, in het grensgebied met Turkije. We maken ons gereed voor actie tegen Islamitische Staat, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De vereiste steun van onze bondgenoten blijft maar uit, en dus doen we het maar op eigen houtje, waren zijn woorden volgens de Turkse krant Hürriyet.

Grote prijs

Ankara gaat de strijd tegen de terreurbeweging eens flink opvoeren – dat is althans de belofte. Dat Erdogan zich zorgen maakt, bleek eerder week al. ‘We staan er alleen voor tegen deze organisatie die ons bloed vergiet door zelfmoordaanslagen en aanvallen op Kilis,’ zei de president zondagavond in een toespraak in Istanbul.

Kilis, een stad niet ver van de grens met Syrië, wordt met regelmaat getroffen door raketaanvallen vanuit Syrië. Daarbij vallen doden en gewonden. ‘Niemand die in Syrië vecht heeft daarvoor zo’n grote prijs betaald als Turkije,’ ging de Turkse president verder, ‘niemand heeft zulke verliezen geleden.’

Naar het front

Maar zo’n door Turkije gewenste bufferzone langs de grens, lokt een boze reactie uit van Rusland. Vladimir Tsjizjov, de Russische ambassadeur bij de EU, zegt in een interview met Die Welt, dat de Europese Unie vooral geen steun moet verlenen aan zo’n eenzijdige Turkse actie. Gebeurt dat wel, dan krijgt het met Rusland te maken, klinkt het dreigend.

Steun ‘heeft gevolgen voor het Westen’ en zal het bloedblad alleen maar verergeren. ‘Het is hoogst twijfelachtig dat er een dergelijke zone komt om humanitaire redenen. Waarschijnlijker is het dat dit gebied een toevluchtsoord wordt voor islamistische militanten, waar ze zullen worden bewapend en worden teruggestuurd naar het front.’

Rusland en Turkije staan lijnrecht tegenover elkaar. Het Kremlin is vriend van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl de Turken niets liever zien dan dat hij het veld ruimt. De spanningen tussen beide landen liepen hoog op, toen Turkije november vorig jaar een Russische jet naar beneden haalde. De kou is nog altijd niet uit de lucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.