#Turkije

Schulz: Turkije moet aan de slag voor visumliberalisering

Door Bauke Schram - 29 mei 2016

De Europese Unie (EU) wil geen compromissen meer sluiten met Turkije. Het land moet nu echt hard gaan werken aan de eisen van de EU om visumliberalisering voor elkaar te krijgen.

Dat zegt Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Schulz hoopt het akkoord over visumliberalisering af te ronden in oktober.

Eisen

2016-05-23 11:51:27 epa05324903 A handout picture provided by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Dutch Prime Minister Mark Rutte (L) sit for a meeting at the World Humanitarian Summit, in Istanbul, Turkey, 23 May 2016. World leaders meet on 23 and 24 May 2016 in Istanbul for an inaugurational summit on common humanity and to prevent and reduce human suffering. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESLees ook: Turkse deal wordt gewurgd, dat kon ook niet anders

Het Turkse parlement moet nu veranderingen doorvoeren als het die deadline wil halen. De visumliberalisering maakt deel uit van de migratiedeal tussen de EU en Turkije, waarmee de partijen illegale en gevaarlijke migratie via de Middellandse Zee hopen te voorkomen.

Om visumliberalisering klaar te spelen, moet het parlement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan 72 strenge eisen van de EU voldoen. Het gaat vooral om aanpassingen aan de antiterreurwetten, die door Erdogan worden gebruikt om critici te censureren. Zelf heeft de president al een paar keer fors uitgehaald naar de EU tijdens het overleg over de deal.

Hard optreden

Turkse visumliberalisatie moedigt import van terreur en misdaad aan

‘Bedreigingen zijn geen adequaat middel in de politiek,’ zegt Schulz. ‘Die manier van handelen maakt geen indruk op de EU. Sterker nog, we zullen er nu extra goed voor zorgen dat Turkije honderd procent voldoet aan de voorwaarden voor de visumliberalisering.’ Alleen dan wil de EU visumliberalisering overwegen.

Schulz wil dus hard optreden tegen Erdogan en hij wil dat de EU de bovenhand krijgt tijdens de onderhandelingen, zelfs als dat ten koste van een akkoord gaat. Toch lijkt Turkije het vaak voor het zeggen te hebben. Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, gaf al toe dat de EU door de deal afhankelijk is geworden van Turkije. Erdogan zelf stelt strenge eisen aan de deal: hij wil dat de EU nog veel meer migranten opvangt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.