#Turkije

Timmermans ‘vastbesloten’ om visumliberalisering Turken te voltooien

Door Elif Isitman - 27 mei 2016

Turkije en de Europese Unie hebben vrijdag een ‘constructief’ gesprek gehad over de visumliberalisering voor Turken die naar de EU willen reizen. Beide partijen zijn ‘vastbesloten om de laatste obstakels uit de weg te ruimen’.

Dat zei Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Unie, vrijdag na overleg in Antalya met onder meer de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en die van Europese Zaken Omer Celik.

Terreur

Turkije moet onder de deal nog aan een aantal van de 72 voorwaarden voldoen. Daaronder valt nog steeds het aanpassen van de antiterreurwetgeving. Een ‘technisch team’ van de EU gaat komende week naar Ankara om verder te werken aan een oplossing, twitterde Timmermans.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde eerder deze week opnieuw dat als Europa zich niet aan zijn belofte houdt, Turkije geen migranten meer opneemt uit Griekenland. Vorige week eiste hij bovendien dat de EU meer migranten gaat opnemen dan in de deal is afgesproken.

Lees ook Turkse deal wordt gewurgd, maar dat kon ook niet anders

Critici

Eerder zei Erdogan ook dat hij onder geen beding van plan is om de wetgeving aan te passen, die hij naar eigen zeggen nodig heeft om ‘terroristen’ van onder meer de Koerdische PKK en terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

Erdogans definitie van ‘terroristen’ is echter nogal breed. De wet wordt niet zelden ingezet om ook journalisten, academici en andere critici van zijn regime op te pakken. De EU wil dan ook dat Turkije een nauwere juridische definitie van terrorisme gaat aannemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.