buitenland

Toch nog gevechtspauze in belegerd Aleppo

Door Tom Reijner - 04 mei 2016

Aleppo, de Syrische stad die de afgelopen dagen weer hevig onder vuur lag, krijgt toch nog een wapenstilstand. Vanaf 01.00 uur op donderdag zal 48 uur lang een zogenaamd ‘regime van stilte’ gelden.

Een dergelijk bestand was er al rond de hoofdstad Damascus en Latakia, en wordt nu dus uitgebreid, bevestigen Syrische staatsmedia, nadat eerder ook diverse Amerikaanse media gewag maakten van de laatste ontwikkelingen. Ook komt er een strenger toezicht op de naleving van het voorzichtige staakt-het-vuren.

IJdele hoop

De Verenigde Staten en Rusland, die respectievelijk de oppositie en de Syrische regering steunen, waren nauw betrokken bij de onderhandelingen. Maar die wilden niet zo vlotten. Gisteren leek het er even op dat er een doorbraak was bereikt, maar dat bleek toch ijdele hoop.

Volgens Rusland – bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad – was het de schuld van Al-Qa’ida-tak Jabhat al-Nusra. De terroristen verpestten het overleg, waardoor het al afgesproken bestand nog ergens op een plank belandde.

Volgens Rusland saboteerde Al-Qa’ida het bestand. Lees hier hoe dit zit >
2016-05-03 12:30:13 Syrians look at the damage after rockets reportedly fired by rebels hit Al-Dabbeet hospital in government-controlled neighbourhood of Muhafaza in the northern city of Aleppo on May 3, 2016. The rebel fire on the hospital killed at least three women and wounded another 17 people, state news agency SANA said. / AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN

Jihadisten

Er zijn momenteel weinig plekken in Syrië waar de strijd heviger woedt dan in Aleppo. Een deel van de stad is in handen van het leger, de rest wordt bezet door gewapende oppositiegroepen. Daaronder zijn dus jihadisten, maar ook strijders die doorgaan voor ‘gematigd’.

Volgens de staatstelevisie hebben raket- en mortieraanvallen door ‘terroristen’ – de term die het regime voor al zijn tegenstanders gebruikt – aan tientallen burgers het leven gekost. In totaal zouden er al zo’n driehonderd mensen om het leven zijn gekomen door het opgelaaide geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.