buitenland

Tusk haalt uit naar absurde Hitler-uitspraak van Boris Johnson

Door Elif Isitman - 17 mei 2016

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk haalt uit naar Boris Johnson, de voormalig burgemeester van Londen en fervent voorstander van een Brexit. ‘Het enige alternatief voor de EU is politieke chaos’, vindt Tusk.

‘Ik kan me niet langer stilhouden,’ zei Tusk, nadat Johnson de doelen van de EU vergeleek met die van Hitler.

Referendum

Johnson zei eerder dat zowel Hitler als Napoleon al hadden gepoogd om een verenigd Europa te creëren, en dat ze allebei hadden gefaald. De EU is gewoon nog een poging om dit op een  andere manier te doen, zei Johnson.

Absurde uitspraken, vindt Tusk. Johnson, die de afgelopen tijd campagne voert voor een Brexit, lijdt aan ‘politiek geheugenverlies,’ zegt hij. Toch moeten de Britten de beslissing zelf maken. Ze gaan op 23 juni naar de stembus voor het referendum over een eventuele Brexit. Op dit moment gaat het nek-aan-nek in de peilingen. Ongeveer de helft van de Britten wil dat Groot-Brittannië de EU verlaat, terwijl de andere helft dat niet wil.

Lees ookBij een ‘nee’ tegen Brexit, wil Nigel Farage een tweede referendum2016-04-29 11:06:35 epa05282497 UKIP Leader Nigel Farage holds up a British passport as he delivers a keynote speech in London, Britain, 29 April 2016. UKIP's Nigel Farage made a speech on the date one year after he made the warning in a speech in the European Parliament that the EU asylum plan could let in extremists. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Campagne

‘Ik snap heel goed dat ze de beslissing zelf willen maken, en al helemaal geen bemoeienis willen vanuit Brussel. Maar als ik hoor dat de EU wordt vergeleken met de plannen en projecten van Adolf Hitler, kan ik me niet inhouden. Deze absurde argumenten moeten volledig genegeerd worden, ware het niet dat ze worden gevoerd door een van de meest invloedrijke politici binnen de regerende partij,’ aldus Tusk.

Terwijl Johnson campagne voert voor de Leave-campagne, wil David Cameron dat de Britten binnen de EU blijven. Johnson zelf schudt de uitspraken van Tusk van zich af, en noemt het een ‘kunstmatige mediacampagne’ van de EU.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.