buitenland

Van der Bellen is nieuwe president Oostenrijk

Door Elif Isitman - 23 mei 2016

Alexander van der Bellen wordt de nieuwe president van Oostenrijk. Hij verslaat daarmee de FPÖ’s Norbert Hofer, die als grote kanshebber voor het presidentschap werd gezien.

De verkiezingsuitslag liet lang op zich wachten, omdat de poststemmen maandag pas werden geteld. De scores van de twee kandidaten liggen dicht bij elkaar, maar toch heeft Van der Bellen zijn opponent verslagen, melden verschillende Oostenrijkse media maandagmiddag. Van der Bellen (72) wordt daarmee de eerste ‘groene’ president van Oostenrijk.

Groen

Een hertelling wordt niet verwacht, maar de kandidaten hebben drie dagen vanaf de bekendmaking van de resultaten om hun bezwaren aan de kiescommissie kenbaar te maken. Hofer geeft op zijn Facebookpagina zijn verlies toe.

In Oostenrijk vervult de president een grotendeels ceremoniële functie. Van der Bellen was eerder voorzitter van de groenen en draagt die stempel nog duidelijk met zich mee. Hij is pro-Europa, en is van plan te investeren in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Waar Hofer vooral populair is onder de minder welgestelde Oostenrijkers, is Van der Bellen juist populair in de grote steden.

Opstappen

De kandidaten van de twee regeringspartijen de sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP, wisten het niet tot de tweede ronde te schoppen. Ze haalden beiden slechts elf procent van de stemmen.

In diezelfde ronde behaalde Hofer met zijn FPÖ 35 procent van de stemmen al een stevige overwinning in de eerste ronde. Dit was aanleiding voor de zittende kanselier Werner Faymann om op te stappen.

Van der Bellen, hoogleraar economie, wordt op 8 juni geïnaugureerd. Hij volgt daarmee Heinz Fischer op, die twaalf jaar lang het staatshoofd was van Oostenrijk.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.