buitenland

Verkiezingen Oostenrijk: wint FPÖ’s Norbert Hofer?

Door Elif Isitman - 22 mei 2016

Oostenrijkse kiezers gaan zondag voor de tweede en beslissende ronde naar het stemhokje. Zij zullen bepalen wie hun president wordt: de keuze is tussen Norbert Hofer van de rechtse vrijheidspartij FPÖ en Alexander van der Bellen van de Groenen.

Hofer (45) wordt gezien als de grote kanshebber. Volgens de meest recente opiniepeilingen, lopen de twee kandidaten wel op elkaar in.

Succes

De bondspresident heeft in Oostenrijk vooral een ceremoniële functie, maar heeft wel de macht om de regering te ontslaan. Sinds een paar dagen heeft Oostenrijk een nieuwe kanselier, Christian Kern (50) van de sociaaldemocratische SPÖ.

Hofer won in de voorronde alle deelstaten, behalve Wenen. Van der Bellen (72) deed het in de eerste ronde in de steden goed, maar verder niet. Hofer maakt zich populair met zijn mening over migranten en de islam. Van der Bellen spreekt zich vooral uit over de ontwikkeling van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Lees ook Hoe de rechtse FPO de concurrentie in Oostenrijk verpletterde

Migratie

Het grote succes van de FPÖ was eerder aanleiding voor de voormalige bondskanselier Werner Faymann om op te stappen. Met slogans als ‘Ik wil niet dat Oostenrijk een islamitisch land wordt’ speelde de FPÖ in op de angsten die onder veel Oostenrijkers leven.

Het kleine land kreeg in 2015 meer dan 90.000 migranten te verwerken en zag chaotische situaties ontstaan aan de grens. De afgelopen tijd nam de regering al ferme maatregelen om de migratie te stoppen, van het bouwen van grenshekken tot het instellen van een migrantenquotum.

Een ander thema waar FPÖ zich kon profileren is de Europese Unie. Slechts een kwart van de Oostenrijkers zegt de EU te vertrouwen, Hofer noemt de Unie een project dat Oostenrijker enkel opzadelt met schulden. Oostenrijk draagt meer geld af aan het EU-budget dan dat het terugkrijgt uit Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.