buitenland

Wat gebeurde er met Russische helikopters in Syrië?

Door Elif Isitman - 24 mei 2016

Er zijn satellietbeelden opgedoken van een zwaar beschadigde Russische vliegbasis in Syrië. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou hier vermoedelijk achter zitten.

Bij een reeks branden op de basis, die op een strategische plek ligt tussen de steden Homs en Palmyra, werden vier helikopters en 20 vrachtwagens compleet verwoest. Vermoed wordt dat de branden zijn veroorzaakt door explosies van IS.

Opzettelijk

De satellietbeelden komen van het (private) Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Het Russische leger ontkent dat IS de basis heeft aangevallen. De IS-persdienst Amaq was de eerste die het incident überhaupt noemde. Ook bij dat bericht werd geen oorzaak van de branden genoemd. Hierdoor ontstonden speculaties dat het om een brand zou gaan die door een onopzettelijke explosie werd veroorzaakt, meldt BBC.

Militaire analist Sim Tack van Stratfor zegt echter tegen de Britse omroep dat het geen onopzettelijke explosie kan zijn geweest. Op de beelden is namelijk te zien dat er verschillende explosies op het terrein zijn geweest. Diezelfde analist kwalificeert het nieuwsbericht van IS ‘zeer accuraat’.

Lees ook Wordt Raqqa binnenkort eindelijk bevrijd van IS?raqqaoffensief

Het is daarmee onduidelijk waarom de terroristen de aanslag dan niet hebben geclaimd. In het verleden was de terreurbeweging er namelijk als de kippen bij om dit soort overwinningen te claimen, en verspreidde de terreurbeweging zelfs video’s van dergelijke aanvallen.

Offensief

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat er helikopters verloren zijn gegaan, meldt persbureau TASS. ‘Alle Russische helikopters in Syrië gaan door met hun missie om terroristen weg te vagen,’ aldus defensiewoordvoerder Igor Konashenkov. Volgens hem werd een deel van de basis aangetast door gevechten tussen Syrische troepen en IS, al maanden voordat de basis in gebruik werd genomen door de Russen.

Ondertussen heeft de Syrische SDF-militie een offensief tegen IS in Raqqa aangekondigd. Het offensief is afgelopen weekeinde gecoördineerd met het hoofd van der Amerikaanse Central Command, en is dinsdag van start gegaan. Er wordt al meer dan een jaar gesproken over een offensief in Raqqa, dat als de facto hoofdstad van IS in Syrië geldt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.