#Brussel

Wat is bekend over de groep ‘terreurtieners’ in België?

Door Bauke Schram - 26 mei 2016

Een groep jonge jihadisten wilde een aanslag plegen op Antwerpen in België, bevestigt het federale parket. Op woensdag viel de Belgische politie verschillende woningen binnen en pakte daarbij vier terreurverdachten op, van wie er twee zijn vrijgelaten.

Het gaat om een groep van zo’n acht ‘terreurtieners’ die een aanslag op Antwerpen beraamden. Twee ‘voortrekkers’ (Zakaria A. en Faissal A.) waren al eerder opgepakt. Zij probeerden naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS), maar werden opgepakt. Volgens De Morgen zijn de andere verdachten vooral meelopers.

Bedreiging

2016-05-09 00:00:00 Belgian soldiers arrive at the prison of Sint-Gillis / Saint-Gilles in Brussels, during a general strike of prison officers on May 9, 2016. Belgium took the unprecedented step on May 9 of mobilising the army to fill in for striking prison staff to ensure inmates are able to take showers, walks and proper meals. Officials said the situation had become "untenable, inhumane and degrading" after two weeks of strikes over staffing levels at 17 prisons in the French-speaking region of Wallonia and the capital Brussels. / AFP PHOTO / Belga / FILIP DE SMET / Belgium OUTWaarom ontslaat België radicale moslims in het leger niet?

De groep werd wel onder druk gezet door strijders in Syrië om naar het ‘Kalifaat’ te komen. Dat blijkt uit de gesprekken die de terreurtieners voerden met jihadisten in Syrië en Irak. Het federale parket ving gesprekken en sociale media-contacten op. De Belgische politie hield de jongeren namelijk al een tijd in de gaten, maar ze vormden nog geen bedreiging. Pas toen er steeds meer contact was met Syrische jihadisten, en de jongeren geld stalen voor hun ‘oorlogskas’, grepen de veiligheidsdiensten in.

De jonge jihadisten, tussen de zestien en negentien jaar, zijn onder meer gelinkt aan Hicham Chaïb, de Belgische IS-strijder die de aanslagen in Brussel heeft opgeëist. Op 27 maart verscheen Chaïb in een video van IS waarin hij zegt dat de terreurgroep achter de aanslagen op Zaventem en Maelbeek zat.

Sinds zijn vertrek naar Syrië in 2012 is Chaïb in de rang opgeklommen en de Belg behoort nu tot de elite van IS. Als Chaïb in de handen valt van de Belgische veiligheidsdiensten, krijgt hij een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Deugniet

2011-08-23 08:20:57 FOTO UITSLUITEND GEBRUIKEN BIJ BERICHTGEVING OVER 'AANVANG NIEUW SCHOOLJAAR'. DEN HAAG - Scholieren van het Haagse Segbroek College verzamelen zich dinsdag op het schoolplein. Het nieuwe schooljaar is voor de regio midden weer van start gegaan. ANP VALERIE KUYPERSHoe kan radicalisering op scholen worden aangepakt?

Chaïb stond in België al bekend als een ‘gefrustreerde’ deugniet. Hij stelde weinig voor op school en had op jonge leeftijd al een strafblad, net als veel Belgische jihadisten. De overheid in België heeft weinig grip op het groeiende aantal jongeren dat wordt geradicaliseerd.

Ongeveer veertig op de miljoen Belgen vertrokken naar het ‘kalifaat’, veel meer dan andere Europese landen, blijkt uit cijfers van Radio Free Europe. Veel IS-strijders uit België zijn van Marokkaanse afkomst, net als Chaïb. De geradicaliseerde Marokkanen leven vaak in armoede, en hebben het gevoel dat ze geen deel uitmaken van de Belgische maatschappij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.