buitenland

Zelfs bij Brits ‘nee’ is Brexit nog ver weg

Door Bauke Schram - 04 mei 2016

Zelfs als de Britten voor een ‘Brexit’ stemmen, zal hun land niet zomaar kunnen vertrekken uit de Europese Unie (EU). Politici in het Hogerhuis van Groot-Brittannië schatten in dat het zelfs negen jaar kan gaan duren.

Volgens de Lords in Westminster heeft Groot-Brittannië veel langer de tijd nodig dan de twee jaar die het volgens Europees recht heeft om afsplitsing van de EU te regelen.

Nasleep

Een Hogerhuiscommissie onderzocht de mogelijke nasleep van een Brexit zonder een oordeel te vellen over de gewenste uitslag van het referendum. Onafhankelijke advocaten en rechtsgeleerden vertelden de commissie dat het verlaten van de EU niet zo makkelijk zal zijn.

2015-06-07 16:37:06 US President Barack Obama (R) and Britain's Prime Minister David Cameron talk during a bilateral meeting on the sidelines of the G7 Summit at the Schloss Elmau castle resort near Garmisch-Partenkirchen, in southern Germany on June 7, 2015. AFP PHOTO / MANDEL NGANObama waarschuwt voor een Brexit

Timothy Boswell, de voorzitter van de commissie, zegt dat de looptijd van internationale akkoorden vaak tussen de vier en de negen jaar ligt. ‘De reglementen zijn erg ingewikkeld,’ zei Boswell in het Hogerhuis. Het Europees Parlement kan dit proces ook nog vertragen, omdat het officieel kan weigeren toestemming te geven voor een Brexit.

Bovendien zal de regering van het land goed moeten overwegen wat het doet met nationale wetgeving, omdat veel wetten die in Groot-Brittannië worden gehandhaafd zijn gebaseerd op EU-wetten. Het land heeft bijvoorbeeld geen grondwet en de wetgeving van het parlement en internationale organisaties zijn tegenwoordig het belangrijkste houvast voor Britse regelgeving.

Expats

De commissie maakt zich ook zorgen om de toekomst voor Britten die in het buitenland wonen. Er is weinig duidelijkheid over wat er na een exit uit de EU zou veranderen voor deze expats. Naar schatting wonen ruim twee miljoen Britten in EU-lidstaten, waarvan zo’n 44.000 in Nederland, terwijl ongeveer 3 miljoen Europeanen in Groot-Brittannië wonen.

2014-09-14 15:00:04 French far-right Front National party's president Marine le Pen (L) makes a speech during the inauguration of a sidewalk sale in Henin-Beaumont, northern France, on September 14, 2014. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN‘Racistische’ Marine Le Pen te radicaal voor Brexit-kamp

Volgens Boswell zou de regering zich moeten buigen over hoe het leven van Britten in het buitenland wordt beïnvloed door een Brexit. Als voorbeelden noemt hij het recht op verblijf, alimentatie, voogdij en gezondheidszorg, alsmede de geldigheid van internationale arbeidscontracten.

‘Het is een afschrikwekkend vooruitzicht om dit allemaal te regelen en het kan daarom een lange tijd duren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.