buitenland

EgyptAir rectificeert: ‘Wrak niet gevonden’

Door Elif Isitman - 19 mei 2016

De wrakstukken die donderdag ten zuidoosten van het Griekse eiland Kreta in de Middellandse Zee zijn gespot, zijn niet blauw-wit van kleur. De kleuren van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir zijn dat wel.

EgyptAir heeft een eerdere verklaring inmiddels ingetrokken. Donderdagmiddag zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij nog dat de wrakstukken waren gevonden. ‘Dit moeten we corrigeren,’ luidt de verklaring donderdagavond.

Oorzaak

Er heerste al onduidelijkheid over of de wrakstukken wel echt van de neergestorte Airbus met vluchtnummer MS804 zijn. De Eqyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft beloofd alles in het werk te stellen het verdwenen vliegtuig van EgyptAir zo snel mogelijk te vinden om opheldering te krijgen over oorzaak van de crash.

Hij gaf de minister die verantwoordelijk is voor de burgerluchtvaart, de veiligheids- en reddingsdiensten van het leger, de marine en de luchtmacht de opdracht alle noodzakelijk maatregelen te nemen om wrakstukken te lokaliseren en aan land te brengen.

In en verklaring liet Sisi tevens weten dat meteen een commissie van deskundigen is gevormd die de mogelijke toedracht van het ongeluk in kaart gaat brengen.

Verdwenen

Egyptische autoriteiten bevestigden donderdagavond dat de Grieken wrakstukken hebben gevonden die van de verdwenen Airbus komen. Een Griekse defensiewoordvoerder meldde later echter dat er niet zulke voorwerpen zijn gesignaleerd.

Teruglezen liveblog EgyptAir: ‘Wrakstukken van gecrashte Airbus gevonden’2016-05-19 12:16:09 This picture taken on May 19, 2016, shows an Egyptair Airbus A330 from Cairo taxiing at the Roissy-Charles De Gaulle airport near Paris after its landing a few hours after the MS804 Egyptair flight crashed into the Mediterranean. An EgyptAir flight from Paris to Cairo crashed into the Mediterranean on May 19, 2016, with 66 people on board, prompting an investigation into whether it was mechanical failure or a bomb. There were no immediate reports of the discovery of any debris in the area of sea between the Greek islands and the Egyptian coast where the plane vanished from radar screens. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON

De Airbus van EgyptAir verdween  in de nacht van woensdag op donderdag  bij het Griekse eiland Karpathos, tussen Kreta en de Egyptische kust. Er waren in totaal 66 mensen aan boord. Donderdagmiddag kwam  de verklaring dat de wrakstukken gevonden  waren. Onduidelijk is nog wat de waargenomen objecten dan wel zijn.

Terreur

Ook is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van de crash is. Eerder op de dag zei de Egyptische premier Sherif Ismail dat het eerder een terreuraanslag zou zijn dan een technisch mankement.

In de zoektocht naar de wrakstukken doen zowel Egyptische en Griekse manschappen als Frankrijk mee. De vlucht MS804 was op weg van Parijs naar Caïro toen het van de radar verdween.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.