buitenland

Zo probeert IS de inwoners van Mosul te isoleren

Door Elif Isitman - 04 mei 2016

De Amerikanen zinnen in samenwerking met het Iraakse regeringsleger al geruime tijd op de herovering van de Iraakse miljoenenstad Mosul, die nu nog in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Nieuws over de aanstaande herovering bereikt de inwoners van de stad niet of nauwelijks.

Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van verklaringen van inwoners van de stad. Het Iraakse leger prepareert een offensief, dat ergens dit jaar moet beginnen.

Frontlinie

Onlangs kondigde het Pentagon aan meer troepen naar Irak te sturen om het regeringsleger te ondersteunen bij de herovering van Mosul. Deze extra troepen moeten dichter bij de frontlinie worden gestationeerd.

Het Iraakse regeringsleger wist in februari voet aan de grond te krijgen bij Makhmour, op ongeveer zestig kilometer van Mosul. Op dat moment besloot IS om de toegang tot televisie in Mosul te blokkeren. Daarnaast is de toegang tot internet en mobiele netwerken al langere tijd gebrekkig in de stad. Inwoners zijn voor nieuwsvoorziening daardoor grotendeels afhankelijk van (satelliet-)tv, al sinds de stad twee jaar geleden werd ingenomen door IS.

Het blokkeren van de toegang tot tv is dan ook geen toeval, denken analisten en lokale bestuurders. IS zou met het  blokkeren van nieuws over een offensief de bevolking willen isoleren, waarmee een mogelijke opstand tegen de terroristen in de stad de kop ingedrukt zou kunnen worden.

Lees ook Amerika nadert frontlinie in Irak, stuurt meer troepen tegen IS2016-04-09 00:00:00 Iraqi soldiers hold a position on the frontline on April 9, 2016 in the town of Kharbardan, located 10 kilometres (6 miles) south of Qayyarah, during military operations to recapture the northern Nineveh province from Islamic State group's jihadists. Iraqi army troops and allied paramilitary fighters on March 24 launched a major offensive aimed at retaking the northern Nineveh province, the capital of which, Mosul, is the main hub of IS in Iraq. Qayyarah is about 60 kilometres (35 miles) south of Mosul. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED

Daarnaast zou de regering in Bagdad de schotels en tv-zenders kunnen inzetten om inwoners naar veilige plekken te leiden bij een offensief, waardoor inwoners niet als menselijk schild kunnen worden gebruikt. Dit gebeurde eerder ook bij de herovering van de Iraakse stad Ramadi eind vorig jaar. IS zou de optie van het menselijk schild willen openhouden.

Verboden

Inwoners van Mosul keken voorheen voornamelijk naar lokale Iraakse zenders, maar ook naar grotere Arabische tv-zenders als Al Jazeera en Al Hadath. IS zou onder meer satellietschotels in cafés en markten hebben verwijderd, en heeft aangekondigd dat ze binnen een maand worden verbannen uit alle openbare ruimten. Ook worden ze vanaf begin april niet meer voor privégebruik verkocht.

De stad Mosul is belangrijk voor IS: de stad, tevens hoofdstad van de Iraakse Niniveh-provincie, is de grootste stad die in handen is van de terreurgroep en de feitelijke hoofdstad van het ‘kalifaat’.

Mosul heeft bovendien een symbolische betekenis voor IS: het was de stad waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn ‘kalifaat’ uitriep. Eerder verklaarde ook het Iraakse leger dat de herovering van Mosul zou betekenen dat het kalifaat in Irak feitelijk niet meer zou bestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.