#Brussel

Terreurverdachte gepakt bij groot bomalarm Brussel

Door Tom Reijner - 21 juni 2016

In het centrum van Brussel is dinsdag een winkelcentrum geëvacueerd vanwege een bomdreiging. Er is een terreurverdachte opgepakt, maar explosieven zijn er niet gevonden.

‘De situatie is op dit moment onder controle,’ zegt de Belgische premier Charles Michel bij het verlaten van het federale crisiscentrum over de situatie bij het Brusselse winkelcentrum City2. Maar ‘de veiligheidsdiensten blijven extra waakzaam’. Volgens het Crisiscentrum zijn er geen explosieven gevonden bij de opgepakte verdachte.

De man had iets bij zich wat op een bomgordel leek, en belde zelf de politie om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep. Volgens de Franstalige zender RTBF bleek na inspectie van deze gordel nep was.

De politie heeft de meeste afgesloten straten rond het winkelcentrum weer vrijgegeven, al blijft een deel van de winkels in de Nieuwstraat nog tot nader order gesloten.

Crisiscentrum

Premier Charles Michel zei tegen RTL dat de situatie ‘zeer serieus’ was. Hij werd, samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, naar het federale crisiscentrum gebracht schrijft De Morgen. De premier werd vanwege de acute dreiging weggehaald uit een live radioprogramma. Hij zou daar een uur lang in gesprek gaan met luisteraars.

De politie zegt tegen de krant dat iemand om 05.30 uur een melding had gedaan van ‘een verdachte situatie’.

City2 werd vorige week al genoemd als mogelijk terreurdoelwit, naast een McDonald’s-filiaal en een politiecommissariaat. Terreurgroep IS had eerder opgeroepen om tijdens de ramadan Europa te treffen, maar dat leidde er niet toe dat het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad werd verhoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.