buitenland

‘IS-leider Al-Baghdadi gewond’: einde kalifaat nabij?

Door Bauke Schram - 10 juni 2016

De leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, is volgens Iraakse media gewond geraakt bij een luchtaanval. Het zou wel eens een fatale klap kunnen zijn voor de zelfbenoemde ‘kalief’ en zijn terreurgroep.

Het bericht kwam van de Iraakse televisiezender Sumariya. Ook Alsumaria meldde dat Al-Baghdadi en twee andere leiders van de terreurgroep zouden zijn geraakt. De coalitie zou de aanval hebben uitgevoerd boven de Syrisch-Iraakse grens, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog niets bevestigd.

In maart zou Al-Baghdadi ook al zijn geraakt. De ‘kalief’ van IS regeert volgens verschillende media al weken niet over de terreurgroep. In mei werd zelfs gezegd dat hij niet meer zou herstellen van zijn verwondingen.

Regie

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian:  waarom val van IS een keten van nieuw geweld in gang zet

Wie de opvolger van Al-Bagdadi zou moeten zijn, is niet bekend. Het is in elk geval niet Abu Alaa al-Afri, die bekendstond als de tweede man van de terreurbeweging. In maart werd hij gedood door een speciale eenheid van de Amerikanen.

Rond de Syrische steden Aleppo en Palmyra heroverde het leger van de Syrische president Bashar al-Assad de laatste tijd geregeld gebieden op IS. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOM), dat vanuit Groot-Brittannië bericht over het conflict, werden er de afgelopen week zo’n vijftig IS-leden bij de stad Manbij uitgeschakeld. Dat succes komt op het conto van Koerdische milities en door de Amerikanen getrainde Arabieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.