buitenland

AzG weigert EU-geld vanwege ‘wanbeleid migratiecrisis’

Door Bauke Schram - 17 juni 2016

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) accepteert voorlopig geen financiële steun van de Europese Unie (EU). Volgens de NGO is de deal van de EU met Turkije schandalig, en met de ‘boycot’ protesteert het tegen het migratiebeleid van de Unie.

Het effect van de actie zal voor AzG zeer klein blijven: de organisatie wordt door 92 procent gefinancierd door  private bedrijven. In totaal zal het ‘maar’ zo’n 63 miljoen euro mislopen. Het initiatief van de NGO is een duidelijk protest tegen de EU: ‘Op een gegeven moment ga je deel uitmaken van het beleid waar je afschuw van hebt,’ zegt een woordvoerder tegen elsevier.nl.

De organisatie is dan ook blij met het feit dat het onafhankelijk is van financiële steun van staten. Voorlopig hoeven er ook geen projecten worden stopgezet. ‘Wij hebben een enorme reserve, dus zelfs als alle financiering wordt stopgezet, kunnen wij nog maanden door,’ aldus de woordvoerder.

Schandalig

2016-05-12 00:00:27 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during an event entitled "Domestic and national will in Turkish political History" at ATO Congress Center in Ankara, on May 12, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTANHoever kan Turkije gaan, tot EU de migratiedeal opblaast?

‘Wij protesteren al maanden tegen het schandalige wanbeleid van de EU,’ sprak een boze Jerome Oberreit, de internationale secretaris-generaal van AzG. ‘Europa laat weer eens zien dat het zich geen zorgen maakt over hoe mensenlevens worden beschermd, maar over hoe ze zo effectief mogelijk worden weggestuurd.’

Sinds het akkoord tussen Turkije en de EU werd gesloten op 18 maart, zijn volgens AzG 8,000 migranten ‘gestrand’ in Griekenland. Dat zijn veel te veel mensen in ‘barre omstandigheden’, vindt de organisatie. ‘En ondertussen ziet de EU de overeenkomst als een overwinning.’

Verergeren

‘AzG weigert geld te ontvangen van instituties en overheden wiens maatregelen zoveel schade aanrichten,’ schrijft Oberreit in een persbericht. Volgens de top van de NGO moet Europa ervoor zorgen dat ze ‘zo veel mogelijk mensen kunnen ontvangen’, niet zo min mogelijk.

In januari zei de organisatie al dat regels uit Brussel de migratiecrisis alleen maar verergeren. AzG is er ook van overtuigd dat de crisis niet is veroorzaakt door het grote aantal migranten of de conflictgebieden waar asielzoekers uit vluchten, maar door EU-wetgeving zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.