buitenland

Baltische Staten willen eigen raketschild uit angst voor Russen

Door Jelmer Kos - 13 juni 2016

De NAVO wil de grenzen van de Baltische Staten met Rusland versterken met een multinationaal leger van 4.000 man. Estland, Letland en Litouwen vrezen nog altijd een Russische inval en overwegen een eigen raketschild.

Het aantal toegezegde troepen zou niet voldoende zijn, de Baltische staten noemen het zelfs symbolisch. Estland vroeg onlangs nog om permanente NAVO-troepen op het eigen grondgebied, maar de 4.000 militairen zullen gaan rouleren tussen de Baltische Staten en Polen.

Gevaar via de lucht

De Litouwse minister van Defensie Juozas Olekas zegt tegen de Financial Times dat het vooral belangrijk is om de luchtagressie van Rusland een halt toe te roepen. De afgelopen maanden vlogen meermaals Russische gevechtsvliegtuigen over de Oostzee, dichtbij de Baltische Staten, zonder dat eerst te melden. De vier landen houden al gesprekken om een eigen luchtafweersysteem op te zetten, maar willen daarbij ook de hulp vragen van NAVO-partners.

De Deense NAVO-kolonel Jakob Sogard Larsen die in Litouwen is gestationeerd, onderschrijft die visie tegen persbureau Reuters. ‘We moeten weer leren een “totale oorlog” te voeren,’ verwijzend naar praktijken ten tijde van de Koude Oorlog.

Zestig uur

De Baltische Staten zien zichzelf als frontlinie van Europa bij een Europees-Russisch conflict. Grootschalige militaire oefeningen van Rusland en algehele troepenopbouw aan de grens met Estland, Letland en Litouwen vergroten die zorgen. Een onderzoek van de Amerikaanse denktank RAND in februari suggereerde al dat de NAVO niet in staat is om zijn Oost-Europese leden te beschermen.

2016-05-27 23:42:19 epa05332949 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) with Russian President Vladimir Putin (L) visit the Byzantine and Christian museum in Athens, Greece, 27 May 2016. Russian President Vladimir Putin has traveled to Greece to visit a secluded Christian Orthodox monastic sanctuary and discuss energy and privatization deals in the cash-strapped country. EPA/Thanassis Stavrakis/ POOLPoetin dreigt Polen en Roemenië om raketschild

‘Rusland is in staat om binnen 60 uur de Baltische Staten te veroveren,’ concluderen de onderzoekers op basis van de huidige NAVO-troepenmacht in de regio. De Litouwse minister Olekas zegt Russische militaire agressie ‘niet te kunnen uitsluiten. Als ze een militaire oefening uitvoeren, kunnen ze binnen een paar uur omschakelen naar een invasie.’

Op een top begin juli in Warschau zullen NAVO-leden verder praten over mogelijke militaire stappen. Rusland gaat iedere beschuldiging uit de weg en meent dat het land geen bedreiging vormt voor ex-Sovjet staten. Moskou benadrukt dat het niet van plan is om een land binnen te vallen en is juist bezorgd over de toenemende aanwezigheid van NAVO-troepen bij de Russische grens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.