buitenland

Nieuwe terreurcel België? ‘Aanslag rond EK voorkomen’

25 juni 2016

Het lijkt erop dat de Belgische antiterreurdiensten opnieuw een aanslag rond een voetbalwedstrijd van de Rode Duivels hebben weten te voorkomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag pakte de politie vier terreurverdachten op, die concrete plannen hadden voor een aanslag.

In Verviers werd een 20-jarige man opgepakt. Hij zou van plan zijn geweest een aanslag te plegen rond de EK-voetbalwedstrijd zondag van België tegen Hongarije. De Waalse televisiezender RTL Info heeft het over een geplande zelfmoordaanslag in de buurt van een groot scherm waarop de wedstrijd wordt uitgezonden. Er wordt niet gemeld in welke Belgische plaats de aanslag moest plaatshebben.

De burgemeester van Verviers, Muriel Targinon, zegt het bericht nog niet te kunnen bevestigen. Wel zou de terreurdreiging nog altijd voortduren, aldus de burgemeester. In het appartement van de man werden geen wapens of explosieven gevonden.

Nieuwe cel
Ook in Celles voerde de Belgische politie zaterdagochtend een antiterreuractie uit. Daarbij werden drie verdachten opgepakt, meldt VTM Nieuws. De vier konden niet worden gekoppeld aan bestaande terorrismedossiers. De politie kijkt nu of sprake is van een nieuwe terreurcel.

Vorige week greep de politie in België ook al in rond een wedstrijd van de Rode Duivels. Toen pakten ze drie verdachten op die banden zouden hebben met jihadistische groeperingen. Ze hadden het hadden gemunt op voetbalsupporters in Brussel. Volgens het Belgische federale parket was ‘onmiddellijke tussenkomst’ noodzakelijk.

De terreurdreiging in België is na de aanslagen in Brussel onveranderd hoog. Twee weken geleden zeiden de Belgische diensten aanwijzingen te hebben dat een groep jihadisten uit Syrië onderweg was naar België en Frankrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.