#Brexit

Brexit part II: meer dan miljoen Britten willen tweede referendum

Door Elif Isitman - 25 juni 2016

Na de verrassende Brexit-uitslag van vrijdag, moet het Britse parlement waarschijnlijk snel in debat over een herhaling van het referendum. Voorstanders van het Britse EU-lidmaatschap wisten met een campagne op internet veel meer dan de benodigde 100.000 handtekeningen op te halen om het voorstel in het parlement te agenderen.

Die grens van 100.000 werd voor vrijdagmiddag ruimschoots gehaald. Een dag later tikte de petitie al bijna 1,5 miljoen handtekeningen aan. Tussen de ondertekenaars zouden ook veel Britten zitten die daags na het referendum alweer spijt hebben van hun ‘leave’-stem, op Twitter omschreven als #regrexit. 

Minimumeisen

Bij het Brexit-referendum op donderdag stemde uiteindelijk 51.9 procent van de Britten voor een Brits vertrek, en 48.1 procent tegen. Premier David Cameron heeft naar aanleiding van de uitslag zijn aftreden afgekondigd.

De initiatiefnemers vinden dat bij ‘gewichtige zaken’, zoals het EU-lidmaatschap, referenda aan bepaalde minimumeisen moeten voldoen. Volgens hen moet bij een opkomst van minder dan driekwart van de kiezers, een meerderheid van 60 procent behaald worden om de uitslag van het referendum beleid te maken. De opkomst van het Brexit-referendum was 72 procent.

De website van het parlement, waarop de petitie kan worden getekend, was vrijdag enige tijd uit de lucht omdat het de toestroom van mensen niet aankon, meldt The Independent. Inmiddels is de site weer toegankelijk.

Wegstemmen

Saillant detail is dat het idee om de uitslag bij te stellen met een nieuw referendum niet nieuw is, maar eerder zelfs werd geopperd door het Brexit-kopstuk Boris Johnson. Hij liet dat plan echter snel varen. De voorstanders van een tweede referendum hopen de uitslag van het eerste referendum na een paar jaar van onderhandelen weg te kunnen stemmen.

Zij denken dat ook Brexit-voorstanders over een paar jaar tegen het uittredingsverdrag zullen stemmen, omdat ze het wellicht niet eens zijn met de tekst of omdat eventuele economische tegenvallers ze zullen ontmoedigen om de uittreding toch door te zetten. Ukip-voorman Nigel Farage gaf vrijdag al toe dat de beloftes van de Leave-campagne nooit kunnen worden gehouden.

Direct na de eerste tekenen van een Brexit daalde de koers van de Britse pond hard, naar het laagste niveau in 31 jaar. Op de Europese financiële markt werd gesproken van een ‘Zwarte Vrijdag’ en ook financiële markten in Azië doken diep in het rood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.