buitenland

Terroristische aanval: IS eist brute moord op Frans politiestel op

14 juni 2016

Islamitische Staat (IS) heeft een gijzeling en steekpartij opgeëist die op maandagavond plaatshad in het Franse plaatsje Magnanville. Een veroordeelde terrorist gijzelde en doodde een politiecommandant en zijn vriendin. De Franse regering noemt het een ‘terroristische aanval’.

De dader gijzelde de vriendin en de zoon van het stel in hun eigen woning en riep volgens de politie ‘Allahu akbar’ (Allah is groot).

Gijzelaars

2016-05-31 10:59:21 Members of the Raid special intervention unit of the French police take part in a terrorist attack mock exercise on May 31, 2016 near the Stade de France in Saint-Denis, France. France said on May 25 it will deploy more than 90,000 police and security guards for Euro 2016, vowing to do "everything possible to avoid a terrorist attack" during the football tournament that starts next month. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARDAmerika waarschuwt toeristen voor zomerterreur in Europa

Eerst stak de ‘terrorist’ negen keer in op de 42-jarige politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing voor zijn huis in de voorstad van Parijs, en drong toen de woning binnen. In het huis barricadeerde hij de voordeur, waarna de politie nog met hem heeft onderhandeld. Toen beweerde de dader al dat hij gelieerd was aan IS. Niet lang daarna eiste de terreurgroep de actie op via persbureau Amaq, enkele dagen na de schietpartij in een homoclub in Orlando, waar de terreurgroep ook verantwoordelijk voor zou zijn.

De dader gijzelde de vriendin van de politiecommandant en hun zoontje. De vriendin werkte ook voor de politie in Frankrijk, als secretaresse. Ondanks de onderhandelingen van de politie werd zij ook doodgestoken door de dader. Het zoontje overleefde de aanslag, maar verkeert wel in shock.

Terreuraanslag

Volgens Franse media zou de gijzelnemer, geïdentificeerd als Larossi Abballa, de buurman van het gezin zijn geweest. Hij stond als terrorist ook al op de radar van de politie. In 2013 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel voor het ronselen van mensen voor ‘jihadreizen’ naar Pakistan.  Als de dader inderdaad gelieerd blijkt aan IS, is de steekpartij de eerste IS-daad in Frankrijk sinds de aanslag in Parijs in november, waarbij 129 doden vielen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde het dinsdagmorgen ‘een terroristische aanval’. Ook president François Hollande sprak zijn walging uit over ‘de afschuwelijke daad’. Politieagenten zijn al langere tijd een doelwit voor islamitische terroristen: de afgelopen jaren zijn meerdere agenten gedood door geradicaliseerde moslims.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.