buitenland

Clinton pest Donald Trump met zijn vrouwenprobleem

Door Tom Reijner - 10 juni 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat bij de Democraten Hillary Clinton heeft opnieuw een felle speech afgeleverd over haar vermoedelijke rivaal in de race naar het Witte Huis. Donald Trump krijgt de volle laag over zijn houding tegenover vrouwen.

‘Trump heeft vrouwen varkens, honden en walgelijke dieren genoemd,’ sneert Clinton, in haar eerste toespraak nadat president Barack Obama zich voluit achter haar schaarde.

Abortus

‘Trump denkt te weten wat het beste is voor vrouwen, dat hij het beste is voor hen? Iemand die veilige, legale abortus wil afschaffen heeft geen enkel idee wat het beste is voor vrouwen.’  De oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig First Lady wil voorkomen dat onder Trump ‘de klok wordt teruggedraaid’. De vastgoedmagnaat, die de Republikeinse voorverkiezingen glansrijk won, heeft een vrouwenprobleem.

Eind maart zei hij in een interview voor de Amerikaanse tv dat abortus moet worden verboden, en dat zij die toch een abortus moeten ondergaan straf verdienen. Even later krabbelde hij terug – ogenschijnlijk geschrokken van de kritiek die erop losbarstte. Maar zijn aanzien bij vrouwen had toen al een flinke deuk opgelopen. Clinton gaat daar nog eens gretig op in, en hoopt van ganser harte dat dit issue ongemakkelijk blijft voor de Republikein.

weblogoOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen van deze historische presidentsrace, organiseren Elsevier en American Dreamers voor de tweede keer een verkiezingsavond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer informatie>

Christenen

Even na Clintons vileine toespraak was het de beurt aan Trump zelf. Op een conventie voor evangelische christenen haalde hij uit naar Clinton. Ze is ongeschikt om president van de Verenigde Staten te worden,’ vindt hij, ‘alleen al vanwege het feit dat zij het woord radicale islam niet over haar lippen krijgt’.

Op het moment dat Trump die uitspraak deed, stonden er activisten op die hem het verdere spreken onmogelijk maakten. Ze werden in allerijl afgevoerd door beveiligers. Het is duidelijk dat de strijd tussen Clinton – nu zij (electoraal althans) is verlost van Bernie Sanders – goed op gang komt. Eerder op de dag hadden de twee politici al een fikse aanvaring op Twitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.