buitenland

Crash EgyptAir: vliegtuig snel gevuld met zwarte rook

Door Emile Kossen - 29 juni 2016

Een van de zwarte dozen uit het EgyptAir-vliegtuig dat in mei neerstortte heeft de gehele vlucht kunnen vastleggen. Daaruit blijkt dat het toestel vlak voor het neerstorten werd gevuld met dikke zwarte rook.

Dat zegt het Egyptische onderzoeksteam woensdagavond. Zowel in de toiletten als in het gedeelte waar elektronica was opgeslagen, werd zwarte rook gedetecteerd.

Uit de wrakstukken van het toestel, waar wekenlang naar werd gezocht, hebben de onderzoekers bovendien kunnen opmaken dat de temperatuur rond het voorste deel van het toestel het hoogste was tijdens het neerstorten. Ook vonden ze roetsporen en aanwijzingen van oververhitting.

Brand
Eerder hadden Franse onderzoekers al de theorie dat er brand aan boord was uitgebroken. Ze baseerden zich op gegevens van het ACARS-systeem, dat automatische berichten stuurt naar grondstations. Minuten voor de crash ging een rookmelder af, daarna werden problemen met de autopiloot gemeld. De theorie voor een brand lijkt nu door de zwarte doos te worden bevestigd.

2016-05-26 17:15:47 Egyptians light candles during a candlelight vigil for the 66 victims of the EgyptAir MS804 flight that crashed in the Mediterranean Sea, at the Cairo Opera House in the Egyptian capital on May 26, 2016. Investigators are still searching for the Airbus A320's two black boxes on the seabed as they seek answers as to why the aircraft came down early on May 19, with 66 people on board. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKIKomt er duidelijkheid over oorzaak crash door vondst wrakstukken EgyptAir?

De commissie wil zich nog niet uitspreken over een definitieve oorzaak van de crash. Snel na de ramp zeiden officials ‘bijna zeker’ te zijn van een terreurdaad, maar Franse Justitie meldde onlangs dat dit toch niet plausibel lijkt.

Tweede doos
Het Egyptische onderzoeksteam is momenteel bezig om de voicerecorder van de cockpit te repareren. Daarop staan de gesprekken die de piloten vlak voor de crash voerden. Er is ook nog een tweede zwarte doos, die twee weken geleden werd gevonden. Die doos wordt geanalyseerd door Franse onderzoekers.

De Airbus A320 van EgyptAir, op weg naar Caïro, stortte op 19 mei neer in de Middellandse Zee tussen Griekenland en Egypte. Het toestel had 66 mensen aan boord. De piloten maakten geen melding van problemen voor het vliegtuig opeens van de radar verdween.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.