buitenland

Dit bizarre telefoontje leidde tot terreuralarm Brussel

Door Tom Reijner - 21 juni 2016

In de ‘bomgordel’ van de man die dinsdag werd gearresteerd in Brussel op verdenking van terreur, zaten geen ‘explosieven’, maar zout en koekjes. Toch was er wel alle reden om heel serieus met de dreiging om te gaan.

 J.B., zoals de (25 of 26-jarige) man in Belgische media wordt aangeduid, is namelijk een bekende van de inlichtingendienst in het land. ‘Het is iemand van wie kon worden vermoed dat hij banden had met Islamitische Staat,’ zegt minister van Justitie Koen Geens.

‘Ontvoerd’

Naar hem loopt een onderzoek bij justitie, omdat hij nog maar recent contact opnam met de politie. De reden: hij zou ertoe worden aangezet om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging. J.B. staat ook genoteerd bij de geheime dienst vanwege zijn psychische problemen.

De man belde dinsdagmorgen 5.30 uur zelf de politie. Hij liet weten dat hij was ontvoerd in een auto, met om zijn middel een bomgordel. Hij zou worden afgezet in de Nieuwstraat vlak bij het winkelcentrum, waar ‘de bom’ tot ontploffing moest komen. Het ontstekingsmechanisme zou door een derde persoon op afstand worden bediend, zegt de Belgische justitie in een verklaring.

Bizar telefoontje

Dat bizarre telefoontje was voor de autoriteiten aanleiding om alarm te slaan. Daarbij komt nog het feit dat vorige week werd gewaarschuwd voor een aanslag op onder het winkelcentrum. IS zou namelijk willen toeslaan tijdens de ramadan. De politie kwam massaal af op het winkelcentrum City2. Ook de explosievenopruimingsdienst was er om onderzoek te doen naar mogelijke explosieven.

In het centrum van Brussel werd dinsdag een winkelcentrum geëvacueerd vanwege een bomdreiging. Er is een terreurverdachte opgepakt, maar explosieven zijn er niet gevonden. Lees meer >
2016-06-21 07:36:34 epa05380676 Police officers block the access to City 2 shopping mall during an anti-terrorist operation in Brussels, Belgium, 21 June 2016. According to local media reports, a suspect wearing an alleged explosive belt has been arrested following a bomb alert. EPA/OLIVIER HOSLET

Die werden uiteindelijk niet gevonden. De bomgordel waarover J.B. repte, bestond maar bleek nep: de gordel was namelijk gevuld met koekjes en zout. Vanwege de dreiging werden straten rond het winkelcentrum afgesloten, en moesten winkels eromheen hun deuren tijdelijk dichtdoen. De auto waarmee B. zou zijn ontvoerd, werd later geparkeerd aangetroffen in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. De eigenaar van dat voertuig is nog niet opgepakt.

Crisiscentrum

Vanwege de dreiging werd een crisiscentrum geformeerd. De Belgische premier Charles Michel moest daar in allerijl naartoe, net als zijn minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Maar deze spoedvergadering was snel voorbij, toen bleek dat er geen bommen in het spel waren.

‘De situatie is onder controle,’ zei Michel toen hij weer buitenstond. Maar ‘de veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam’. Het dreigingsniveau blijft op drie, het op een na hoogste niveau. Met in het achterhoofd de bloedige aanslagen in Brussel in maart wil de Belgische regering natuurlijk geen enkel risico lopen. Er loopt op dit moment een onderzoek of het al dan niet gaat om terreur, of om een valse melding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.