#American Dreamers

‘Er gaat niemand dood aan Clintons e-mailschandaal’

Door Elif Isitman - 03 juni 2016

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft genoeg van de ophef over het e-mailschandaal met de Democratische presidentskandidaat. Zij maant de media en het publiek de hysterie rondom de affaire te temperen: ‘er gaat niemand dood aan’.

Dat zei Albright, eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken en bondgenoot van Clinton, vrijdag in een interview met Chris Cuomo van CNN.

Nalatigheid

Clinton, tevens ex-minister van Buitenlandse Zaken, gebruikte tijdens haar ambtsperiode een privé-emailadres voor zakelijke correspondentie. Ook beheerde zij haar eigen e-mailserver, iets dat tegen de regels van het ministerie ingaat.

Toen bekend werd dat Clinton een privé-adres gebruikte voor zakelijke doeleinden , laste het departement een onderzoek in. Clinton zelf deed het af als ‘pure gemakzucht’. Vorige week bepaalde de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Clinton de regels van het departement heeft geschonden en alle mails had moeten overdragen aan het departement voordat ze de overheidsdienst verliet.

Sterven

‘Er zal niemand sterven aan het feit dat Clinton een privé-adres gebruikte,’ zei Albright vrijdag. ‘Maar wellicht wel aan de retoriek van Donald Trump. Hij maakt zeer gevaarlijke statements’. Albright haalde al vaker uit naar Trump en ook naar Bernie Sanders, de Democratische tegenstander van Hillary Clinton.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ze wijst naar Trumps houding tegenover Rusland: ‘Het feit dat Trump een bewonderaar is van Poetin is een van de redenen dat ik het met geen enkel woord van hem eens ben,’ aldus de voormalige minister.

Die bewondering is overigens wederzijds: de Russische president Vladimir Poetin noemde  de ‘getalenteerde en kleurrijke Trump’ eerder de ‘absolute leider’ in de Amerikaanse verkiezingsrace.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan liet zich vrijdag in soortgelijke bewoordingen uit, maar dan over Clinton. Ryan heeft na lang aarzelen zijn steun uitgesproken voor Trump. Alles is beter dan Clinton, redeneert hij. Met haar aan het roer zouden Republikeinse ideeën namelijk geen schijn van kans maken. Eerder sprak ook senator en voormalig kandidaat Marco Rubio zijn steun uit voor Trump. Daarmee wint hij steeds meer zieltjes in het Republikeinse kamp, dat aanvankelijk heel kritisch was over zijn kandidatuur.

Evenement Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info en tickets>

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.