buitenland

Erdogan: aanwezigheid op uitvaart Muhammed Ali was ‘onnodig’

Door Elif Isitman - 13 juni 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent dat hij zich beledigd heeft gevoeld tijdens de uitvaart van de Amerikaanse bokslegende Muhammad Ali. Dat is niet de reden dat hij de ceremonie vroegtijdig verliet, zegt hij.

Het was simpelweg ‘onnodig’ om nog langer bij de plechtigheid te blijven, aangezien hij zich realiseerde dat het evenement ‘geen religieus aspect’ zou hebben, tekent Hurriyet op uit de mond van de president.

Geschrapt

Uit het programma van de plechtigheid zou blijken dat er geen religieus aspect zou zijn. De reden voor zijn aanwezigheid lijkt puur opportunistisch: volgens Erdogan werd er namelijk ook niet gerept over de aanwezigheid van andere politieke leiders, waardoor er ‘geen mogelijkheid was om bilaterale gesprekken te organiseren met andere politici’.

Lees ook Muhammad Ali, staatsvijand en knuffelbeer tegelijkaliwillsmith

Erdogan stond als spreker in het programmaboekje voor de ceremonie, maar werd later uit de agenda geschrapt. Volgens de organisatoren was er niet genoeg tijd om ook hem aan het woord te laten.

Vorige week berichtten Turkse media dat Erdogan een doek van de Ka’aba in Mekka op de kist van Ali zou hebben willen leggen, en dat de nabestaanden daar een stokje voor zouden hebben gestoken. Vervolgens zou Erdogan gefrustreerd de dienst in Louisville, Kentucky hebben verlaten.

Daarnaast zou ook het bedrijf dat 80 procent van Ali’s royalties in bezit heeft en mede-organisator was van zijn begrafenis, Erdogan niet op de lijst van sprekers willen hebben uit angst voor reputatieschade.

Islam

Ali werd geboren als Cassius Marcellus Clay, maar veranderde zijn naam nadat hij lid was geworden van de Nation of Islam – een islamitische beweging van Afro-Amerikanen. Later bekeerde hij zich tot het soennisme, een van de twee hoofdstromingen van de religie.

Erdogan prees Ali eerder uitbundig voor zijn rol als ‘stem van de onderdrukten’. Hij heeft bewondering voor het feit dat Ali, ondanks alle ‘weerstand’ in Amerika, op het ‘voor hem juiste pad bleef’ – het pad van de islam dus.

De bokser, die twee weken geleden op 74-jarige leeftijd overleed, werd vorige week herdacht. Tijdens de ceremonie was er plaats voor 22.000 toeschouwers. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton mocht in tegenstelling tot Erdogan wel een speech houden voor de enorme menigte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.