#Brexit

Fransen en Duitsers willen de EU verder versterken

Door Tom Reijner - 26 juni 2016

Brexit of niet, Frankrijk en Duitsland gaan gewoon door met hun plannen om de Europese Unie (EU) sterker te maken.Op het gebied van veiligheid, immigratie en de economie moet de Europese Unie meer slagkracht krijgen.

Tegelijkertijd moet Europa ‘beter leren omgaan met verschillende ambitieniveaus,’ staat in de visie die de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland samen hebben opgesteld.  Het Frans-Duitse plan was al in de maak toen de Britten donderdag voor een Brexit stemden.

Migratie

‘Een sterk Europa in een wereld vol onzekerheden.’ heet het document waarin ze hun plannen beschrijven. Beide landen willen dat er duidelijke EU-prioriteiten worden opgesteld op het gebied van buitenlandse zaken en veiligheid. Ook moet de EU voortmaken met een gezamenlijk asiel- en immigratiebeleid. Een Europese grens- en kustwacht is daar onderdeel van.

Voor het eerst besluit een land uit de Europese Unie te stappen. Of meer landen zullen volgen is ongewis, maar vaststaat dat de centraliserende krachten in Europa een daverende klap hebben opgelopen.Brussel is heel dom als het weer voor de vlucht vooruit kiest, schrijft Syp Wynia
Syp Wynia

Verder moet er wat Frankrijk en Duitsland betreft een Europees antwoord komen op de toename van het aantal economische immigranten. Op economisch gebied willen de landen uiterlijk in 2018 een ‘fiscale instantie’ voor de eurozone oprichten. Die moet bijvoorbeeld zorgen voor investeringen in landen die het hardst zijn geraakt door de financiële crisis.

Onder hoogspanning

Het Frans-Duitse plan was al in de maak toen de Britten vorige week stemden voor een vertrek uit de Europese Unie. Deze beslissing van de kiezer – met een Brexit tot gevolg – heeft Brussel onder hoogspanning gezet. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil dat de Britten zo snel mogelijk vertrekken, en geen tijd rekken.

Een van de voortrekkers van de Brexit-campagne Boris Johnson – en mogelijk opvolger van de vertrekkende premier David Cameron – zei vlak na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag dat haast niet geboden is.  De Nederlandse minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) deed vandaag ook een duit in het zakje. We kunnen geen getreuzel van Johnson gebruiken, zei hij in een interview met de Volkskrant. ‘Daar is eenvoudigweg geen tijd voor. Iedereen wil duidelijkheid.’ De druk wordt dus flink opgevoerd. Van Johnon zelf is overigens al een tijdje niets vernomen. Met de hashtags #WheresBoris en #WhereisBoris wordt die vraag op Twitter veel gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.