buitenland

Cijfers van Frontex: migranten logen massaal over nationaliteit

Door Emile Kossen - 23 juni 2016

Om meer kans te maken op asiel in Europa, hebben veel migranten gelogen dat ze uit Syrië kwamen. EU-grensagentschap Frontex komt voor het eerst met harde cijfers en zegt dat veel meer kan worden gedaan om de fraude tegen te gaan.

Personeel van Frontex controleerde in 2015 de persoonlijke details van bijna 175.000 migranten die zich presenteerden als Syriër. Die controle had plaats bij aankomst in Griekenland. In een vertrouwelijk rapport dat in handen is van de Duitse krant Die Welt, schrijven Frontex-deskundigen dat de opgegeven nationaliteit in bijna 15 procent van de gevallen niet bleek te kloppen.

Marokkaanse Syriërs
Vooral Irakezen, Palestijnen en Marokkanen bleken veelvuldig te liegen over hun nationaliteit, om zo meer kans te maken op asiel. In totaal zei bijna veertig procent van Marokkaanse migranten dat ze uit Syrië kwamen.

Er gaan al langer geruchten dat veel migranten zich voordoen als Syriër, maar de cijfers van Frontex schetsen een beeld van de massaliteit van het fenomeen. Afgelopen jaar kwamen alleen al naar Duitsland meer dan een miljoen migranten. Toen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière erop hintte dat misschien wel een derde van alle asielzoekers zich voordoet als Syriër, kreeg hij een stortvloed aan kritiek over zich heen.

Gebrekkige controle
Frontex schrijft in het rapport dat de trend zich heeft voortgezet in 2016 en dat nieuwe procedures nodig zijn om identiteitsfraude tegen te gaan. Zo werd door de enorme migrantenstroom besloten om niet alle asielzoekers bij aankomst op Europees vasteland grondig te controleren.

Als asielzoekers zeggen dat ze zijn gevlucht uit Syrië, krijgen ze een versnelde screening. Ze hoeven dan enkel een paar vragen te beantwoorden als: ‘wat is de hoogste berg van Syrië’ of ‘welke valuta wordt er gebruikt’. Eerder waarschuwde het grensagentschap al voor criminele netwerken die valse Syrische paspoorten verkopen.

Dit jaar wagen veel minder Syriërs de oversteek via Turkije naar Griekenland, terwijl de migratie vanuit Noord-Afrika naar Italië juist sterk is toegenomen. Afrikaanse migranten maken minder kans op asiel, omdat ze in veel gevallen puur om economische redenen naar de Europese Unie komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.