#Brexit

Geruststellende woorden van Johnson: Britten en EU blijven verbonden

Door Elif Isitman - 27 juni 2016

Na zich dagenlang onder de radar te hebben gehouden, heeft de Londense ex-burgemeester en Brexit-frontman Boris Johnson weer van zich laten horen. ‘Wij die deel uitmaken van de nipte meerderheid moeten alles doen wat we kunnen om de Remain-stemmers gerust te stellen’.

Dat schrijft Johnson maandagochtend in een column in de Britse krant The Telegraph.

Verandering

Nadat 52 procent van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie stemde, benadrukt Johnson dat ‘Groot-Brittannië altijd een deel van Europa zal blijven’. De Britten blijven volgens hem toegang houden tot de vrije markt in de EU, en staat het Britten nog altijd vrij om probleemloos in andere EU-lidstaten te wonen en te werken. De enige verandering, zegt Johnson, is dat de Britten zichzelf hiermee losmaken van het ‘buitengewoon ondoorzichtige wetgevingssysteem van de EU’.

Ook herhaalt hij zijn eerdere woorden en schrijft dat er geen haast is voor de Britten om de EU te verlaten, iets waar verschillende EU-leiders het mogelijk niet mee eens zijn. ‘De Britten hebben besloten dat ze de EU willen verlaten, dan heeft het geen enkele zin om tot oktober te gaan wachten om erover te praten,’ zei de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag nog. In oktober treedt de Britse premier David Cameron namelijk formeel af, en het is aan zijn opvolger om de uittredingsprocedure in gang te zetten.

Artikel 50

De Britse regering moet eerst artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroepen, waarmee een uittredingsprocedure formeel wordt aangevraagd. Regeringsleiders van de overige EU-landen kwamen eerder in Brussel bij elkaar en lieten weten dat ze niet verwachten dat Groot-Brittannië over twee dagen al de losmakingsprocedure komt aanmelden. Dinsdag is er namelijk een EU-top waar Cameron met andere regeringsleiders komt praten. Het Europees Parlement wil dat de Britten de afscheiding nu al in werking gaan stellen.

Ondertussen zaait het Brexit-besluit grote verdeeldheid onder de Britten zelf. Vrijdag organiseerde een groep Remain-stemmers een petitie voor een voorstel om het referendum opnieuw te houden.

De campagne heeft inmiddels meer dan 2 miljoen handtekeningen opgehaald, veel meer dan de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om het voorstel door het parlement behandeld te laten worden. Ook Nicola Sturgeon, leider van de Schotse Nationalistische Partij (SNP), denkt een Brexit te kunnen dwarsbomen. Het Schotse parlement kan de mogelijk vereiste ‘wetgevende goedkeuring’ aan een Brits vertrek onthouden, zegt zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.