#Brexit

Het Brexit-kamp wil eigenlijk niets van Farage weten

Door Bauke Schram - 07 juni 2016

Nigel Farage vertegenwoordigt op dinsdagavond het Brexit-kamp in een televisie-‘debat’over het EU-referendum tegen David Cameron, die zal pleiten voor een ‘remain’-stem. De anti-EU-campagnegroep had veel liever Boris Johnson als woordvoerder gezien, maar dat zit er niet in.

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

In een interview met The Guardian beweert Farage dat Vote Leave, de officiële Brexit-campagnegroep ‘het er intern elke dag over heeft hoe giftig ik ben’. ‘Ze denken dat kiezers niets van mij willen weten, maar daar is helemaal geen bewijs voor.’ De leider van UKIP botst duidelijk met het Brexit-kamp.

Anti-establishment

Farage behoort ook tot de anti-establishment: hij is een uitgesproken politicus die vaker in de kroeg is te vinden dan in het Europees Parlement. Ook tijdens het televisie-‘debat’, wat eigenlijk niet echt een debat is, gezien het feit dat Farage en Cameron het niet direct tegen elkaar zullen opnemen, is hij van plan ‘een betoog tegen de politieke elite’ te houden. Vote Leave beschuldigde ITV, de uitzender van het debat, zelfs dat het ‘meedoet met de ‘remain’-campagne’, omdat ITV Farage uitnodigde voor het debat.

The Telegraph, een van de meest vooraanstaande eurosceptische kranten in Groot-Brittannië, strooide vanmorgen zout op de wond. ‘Farage is een bom die elk moment kan ontploffen in het gezicht van het Brexit-kamp’, volgens politiek verslaggever Asa Bennett. De voornaamste reden dat het Brexit-kamp Nigel Farage niet als vertegenwoordiger wil zien, is juist dat hij zo controversieel is. Zo heeft hij gezegd dat scholieren wat hem betreft lichamelijk mogen worden gestraft, en dat migranten die aids hebben geen toegang moeten krijgen tot de nationale gezondheidszorg.

2016-04-29 11:06:35 epa05282497 UKIP Leader Nigel Farage holds up a British passport as he delivers a keynote speech in London, Britain, 29 April 2016. UKIP's Nigel Farage made a speech on the date one year after he made the warning in a speech in the European Parliament that the EU asylum plan could let in extremists. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAFarage wil tweede referendum als Brexit-kamp nipt verliest

Farage zelf houdt vol dat hij dé politicus is om de campagne tegen het Britse EU-lidmaatschap te voeren. ‘Ik zeg al jaren hetzelfde,’ aldus de UKIP-leider. ‘En nu pas luisteren die conservatieve Brexiters naar wat ik te melden heb over EU-immigratie.’

Tweestrijd

Waarom doet het Brexit-kamp dan geen beroep op de populaire Johnson? Hoewel er geen sprake is van een direct debat wil Cameron het niet opnemen tegen zijn partijgenoot. Het Brexit-debat heeft de conservatieven sterk verdeeld, en een confrontatie zou dat alleen maar verergeren.

De komende twee weken zullen beide kampen fel campagne blijven voeren. Op 23 juni mogen de Britten naar de stembus. Voorlopig moet de anti-EU-groep het dus doen met Farage. Naar eigen zeggen neemt de politicus het wel erg serieus: in voorbereiding op het televisie-debat heeft hij al een week lang geen bier gedronken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.