buitenland

Protesten Turkije na islamistische aanval op fans Radiohead

Door Tom Reijner - 19 juni 2016

Honderden mensen zijn zaterdag in de Turkse stad Istanbul op straat verschenen om te protesteren tegen een gewelddadige aanval door radicale moslims op een platenzaak.

De oproerpolitie probeerde om de betogers uit elkaar te drijven, en gebruikte daartoe onder meer traangas en waterkanonnen, meldt de Turkse krant Hurriyet.

De demonstranten riepen teksten die al snel waren gericht tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo werd er ‘schouder aan schouder tegen fascisme’ geroepen, en ook ‘Erdogan is een dief en een moordenaar‘.

Ramadan

De demonstranten uitten hun woede over een aanval op een platenzaak, waar fans van Radiohead zich vrijdag hadden verzameld om naar het nieuwe album (A Moon Shaped Pool) van de band te luisteren. De Britse band vierde met een integrale luistersessie in platenzaken verspreid over de wereld dat het na een paar jaar weer nieuw werk had uitgebracht.

De clip van de single Burn the Witch, op het nieuwe album van Radiohead

In Istanbul – en waarschijnlijk ook op andere plekken – werd daarbij een biertje gedronken. Tegen het zere been van de islamistische aanvallers. ‘Schaam je je niet dat je bier drinkt tijdens de ramadan?’ zou er zijn geroepen. In totaal twintig aanvallers drongen gewapend met flessen en stokken de winkel binnen.

Boze moslims

Een van de fans raakte gewond toen hij een klap kreeg met een fles. Ook dreigden de belagers de zaak in brand te steken. Omdat de bijeenkomst live werd gestreamd, werd alles op beeld vastgelegd. De politie heeft inmiddels drie vermeende aanvallers opgepakt.

Radiohead heeft verontwaardigd gereageerd op de aanval van boze moslims. De band omschreef de aanval in het muziekblad Rolling Stone als ‘een daad van gewelddadige intolerantie’. ‘Momenteel kunnen we echter enkel onze steun en liefde uiten voor onze fans in Istanbul’.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.