buitenland

‘Jo Cox werd doelbewust aangevallen’

Door Elif Isitman - 17 juni 2016

De Britse parlementariër Jo Cox was het doelwit van de aanval die haar donderdag het leven kostte. Dat heeft de politie vrijdag gezegd. Over de aanval is nog veel onduidelijk, waardoor het nog niet met zekerheid was gesteld dat Cox het beoogde doelwit was.

Zo raakte een 77-jarige man bij de aanval ook gewond. Eerder werd gedacht dat Cox een ruzie tussen twee mannen probeerde op te breken.

Extremistisch

De politie liet verder weten dat een rechtsextremistisch motief waarschijnlijk is en die motieven nu de hoogste prioriteit hebben bij het onderzoek.

Lees  ook  Door moord op Cox  staat verhitte campagne abrupt stil2016-06-16 20:52:52 People place floral tributes and candles to slain Labour MP Jo Cox at a vigil in Parliament square in London on June 16, 2016. Cox died today after a shock daylight street attack, throwing campaigning for the referendum on Britain's membership of the European Union into disarray just a week before the crucial vote.  / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Ooggetuigen verklaarden donderdag dat de man die Cox neerstak- en schoot ‘Britain First’schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

Eenling

De verdachte zit nog vast en wordt momenteel ondervraagd, zei de politie. Zijn naam is nog niet vrijgegeven, maar het zou gaan om de 52-jarige Tommy Mair.

Zijn buren omschrijven hem als een eenling, met een voorliefde voor tuinieren. Familieleden vertelden dat Mair met psychische problemen kampt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.