#Brexit

Juncker: dan moeten Britten ook maar zo snel mogelijk weg

Door Elif Isitman - 24 juni 2016

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft geen zin te wachten tot het daadwerkelijke aftreden van de Britse premier David Cameron om de onderhandelingen over de Brexit te beginnen. Cameron treedt officieel in oktober af.

Daarna zal de Conservatieve Partij een opvolger benoemen.  ‘De Britten hebben gisteren besloten dat ze de Europese Unie willen verlaten, dan heeft het geen enkele zin om tot oktober te gaan wachten om erover te gaan praten,’ zei Juncker vrijdag. Hij wil onmiddellijk beginnen.

Liefdeloos

Volgens Juncker zal de EU zich in de komende tijd ‘redelijk’ opstellen naar de  Britten toe. ‘Het is geen minnelijke scheiding, maar het was toch al geen echt liefdevolle relatie,’ klonk het, verbitterd.

Lees ook Na Brexit heerst ook bij  deze EU-partijen referendumkoorts2016-06-24 13:10:45 TOPSHOT - A man takes a copy of the London Evening Standard with the front page reporting the resignation of British Prime Minister David Cameron and the vote to leave the EU in a referendum, showing a pictured of Cameron holding hands with his wife Samantha as they come out from 10 Downing Street, in London on June 24, 2016. Britain voted to break away from the European Union on June 24, toppling Prime Minister David Cameron and dealing a thunderous blow to the 60-year-old bloc that sent world markets plunging. / AFP PHOTO / LEON NEAL

Hij waarschuwde in aanloop naar het referendum al dat ‘uit’ ook echt ‘uit’ betekent, en dat de onderhandelingen dan zo snel mogelijk zouden moeten beginnen.

Applaus

Zoals verwacht blijft Juncker de EU wel verdedigen. Een Brexit is niet ‘het begin van het eind van de EU’, zei Juncker, zoals sommigen wel suggereren. Op de vraag of dat zo was, antwoordde hij vrijdagmiddag  tijdens een persconferentie in Brussel met een simpel ‘nee’, iets dat een enorm applaus teweegbracht van andere EU-ambtenaren die aanwezig waren.

Juncker verliet de persconferentie na het beantwoorden van slechts twee vragen. De persconferentie was naar aanleiding van een EU-spoedbijeenkomst van regeringsleiders.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.