#Brexit

Kan Brexit nog worden teruggedraaid? Zij denken van wel

Door Tom Reijner - 26 juni 2016

Nu de toekomst van het Verenigd Koninkrijk hoogst onzeker is geworden na het referendum van afgelopen donderdag, hebben sommige Brexit-stemmers al spijt van hun beslissing. Ook gaan jongeren de straat op om te protesteren tegen het vertrek van hun land uit de EU.

Voor dinsdag staat een nieuwe demonstratie op het programma in Londen. Er worden zeker 35.000 mensen verwacht, schrijft The Independent. De Britse hoofdstad stemde overwegend voor Remain, voor een blijvend Brits lidmaatschap van de EU. Maar valt die beslissing nog terug te draaien? Kan een Brexit nog worden gestopt, ook al heeft een meerderheid van de kiezers zich op democratische wijze uitgesproken voor Leave? Deze mensen denken van wel:

Nieuw referendum

De meest in het oog springende poging is het organiseren van een tweede referendum. Voorstanders van het Britse EU-lidmaatschap, die zich niet kunnen vinden in de democratische uitkomst, wisten met een campagne op internet veel meer dan de benodigde 100.000 handtekeningen op te halen, zodat het voorstel in het parlement moet worden besproken.

Brussel is heel dom als het weer voor de vlucht vooruit kiest, schrijft Syp Wynia >
AFP

Intussen hebben al meer dan twee miljoen mensen getekend. De initiatiefnemers vinden dat bij ‘gewichtige zaken’, zoals het EU-lidmaatschap, referenda aan bepaalde minimumeisen moeten voldoen. Volgens hen moet bij een opkomst van minder dan driekwart van de kiezers, een meerderheid van 60 procent worden behaald om de uitslag van het referendum geldig te laten zijn.

Schotland

Schotland, waar een grote meerderheid juist voor Remain stemde, wil een Brexit dwarsbomen. Het Schotse parlement kan de mogelijk vereiste ‘wetgevende goedkeuring’ aan een Brits vertrek onthouden, zei eerste minister Nicola Sturgeon zondag tegen de BBC. De partij van Sturgeon, de Scottish National Party, bezet 63 van de 129 zetels in deze volksvertegenwoordiging. ‘Uiteraard’ zal zij de Schotse volksvertegenwoordigers vragen hun goedkeuring te onthouden, zei zij.

Het is de vraag of de goedkeuring van de verschillende parlementen nodig is voor een besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te treden. De Schotse minister van Buitenlandse Zaken David Mundell juicht het idee toe, maar zegt er persoonlijk niet in te geloven dat Schotland een Brexit kan tegenhouden.Eerder zondag zei Sturgeon dat haar regering met Brussel wil bespreken of Schotland in de EU kan blijven. Ook kondigde zij stappen aan om een nieuw referendum over een afscheiding te organiseren.

De Schotse eerste minister Sturgeon – bron:AFP

‘Waanzin’

David Lammy, een Brits parlementslid voor oppositiepartij Labour, heeft zaterdag het parlement opgeroepen om tegen de Brexit te stemmen. Volgens hem was het referendum van donderdag adviserend en niet bindend. ‘We kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie beëindigen door een stemming in het parlement,’ liet hij via Twitter weten.

Het parlementslid uit Tottenham zegt dat ‘sommige mensen er al spijt van hebben dat ze Leave hebben gestemd. ‘Ons soeverein parlement moet volgende week beslissen of we de EU wel of niet moeten verlaten.’

Verkiezingen

Nu premier David Cameron na zijn mislukte campagne zijn vertrek heeft aangekondigd, komen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Zijn voormalige coalitiepartner, de EU-gezinde partij Liberal Democrats, heeft al aangekondigd om het lidmaatschap tot dé inzet van deze eventuele stembusgang te maken. Volgens partijleider Tim Farron had de stem voor een Brexit toch vooral te maken met ‘woede’ over de huidige politici, schrijft The Telegraph.

Too litte too late waarschijnlijk – ‘Brussel’ zet de hakken in het zand en slaat een harde toon aan. Het wil dat de Britten zo snel mogelijk de Unie verlaten, en vooral niet treuzelen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft geen zin te wachten tot het daadwerkelijke aftreden van de Britse premier David Cameron om de onderhandelingen over de Brexit te beginnen. Lees meer >

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.