buitenland

Worden zwarte dozen EgyptAir vandaag al uitgelezen?

Door Bauke Schram - 20 juni 2016

De zwarte dozen van de neergestorte EgyptAir-vlucht MS804 zijn zwaar beschadigd. Toch zou de informatie uit de flight data recorders vandaag al kunnen worden ontcijferd.

Hoewel verschillende media eerst meldden dat het nog weken zou duren, bericht Reuters dat Egypte vandaag nog gebruik wil maken van de geheugenkaarten. Eerder zei de Egyptische onderzoekscommissie dat het ‘veel tijd en moeite zal kosten’ de apparaten uit te lezen, omdat de apparaten zo gehavend zijn.

De onderzoeksteams hopen de nabestaanden van de slachtoffers meer duidelijkheid te kunnen geven over de oorzaak van de crash.

Verdwenen

2016-05-26 17:15:47 Egyptians light candles during a candlelight vigil for the 66 victims of the EgyptAir MS804 flight that crashed in the Mediterranean Sea, at the Cairo Opera House in the Egyptian capital on May 26, 2016. Investigators are still searching for the Airbus A320's two black boxes on the seabed as they seek answers as to why the aircraft came down early on May 19, with 66 people on board. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKIKomt er duidelijkheid over oorzaak crash door wrakstukken EgyptAir?

In de nacht van 19 mei tot 20 mei verdween de vlucht MS804 van de radar toen het boven de Middellandse Zee vloog. De vlucht zou van Parijs naar Caïro gaan, maar stortte vermoedelijk ten zuiden van Griekenland neer.

De Griekse luchtvaartautoriteiten verloren daarvoor al contact met de bemanning van het toestel. Uit radargegevens blijkt dat het vliegtuig hevig heen en weer zwenkte voordat het verdween.

Op donderdag vonden de onderzoeksteams eindelijk de eerste grote wrakstukken van het toestel en kort daarop werden ook de zwarte dozen gedetecteerd. Inmiddels hebben de autoriteiten de geheugenkaarten uit de apparaten weten te halen, maar het is onduidelijk of zij direct kunnen worden gebruikt.

De Franse autoriteiten hebben lang volgehouden dat zij geen enkele mogelijke oorzaak uitsluiten tijdens het onderzoek maar volgens verschillende experts is het overduidelijk dat het vliegtuig neerstortte door een terroristische aanslag. In het toilet en in het ruim onder de cockpit zou bovendien rook zijn gedetecteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.