#Brexit

Krijgt koppige Corbyn de geest nog wel in de fles?

Door Tom Reijner - 27 juni 2016

Labourleider Jeremy Corbyn ziet zijn ministers uit zijn schaduwkabinet een voor een vertrekken. Het drukt hem met de neus op de feiten, maar hij is tegelijkertijd ook niet van plan te vertrekken.

De Britse politiek weet niet wat het met zichzelf aanmoet na de Brexit-beslissing van de kiezer. Een van de leiders van Leave, Boris Johnson, was een heel weekeinde zoek – en kwam pas maandagochtend met een verklaring.

Coup

Premier David Cameron is met zijn aangekondigde vertrek de facto van het toneel verdwenen. Niet alleen bij de Conservatieven is het kommer en kwel, ook bij het linkse Labour is het hommeles. Prominenten gaven Corbyn te verstaan dat zijn leiderschap faalt. Meedogenloze kritiek die schaduwminister van Buitenlandse Zaken Hilary Benn al de kop kostte.

Wat volgde, was het opstappen van bijna de helft van zijn ‘aangestelde’ ministers. Want na de exodus van twaalf schaduwministers volgden er maandag nog vier, schrijft bijvoorbeeld The Telegraph. Hun voornaamste bezwaren: de onzichtbaarheid van hun 67-jarige partijleider tijdens de Brexit-campagne. Hij liet zich weliswaar zien, en sprak zich ook uit, maar het was allemaal weinig overtuigend. Een paar critici beschuldigen Corbyn er zelfs van dat hij het Leave-kamp heeft geholpen met de tegenzin die van zijn gezicht was af te lezen.

Wat is een schaduwkabinet?
Een schaduwkabinet of schaduwregering is een groep politici van een oppositiepartij die partijwoordvoerder zijn op diverse beleidsterreinen en op die manier een alternatieve ministerraad vormen. Een schaduwminister kan het beleid van de zittende minister op hetzelfde beleidsterrein van kritiek voorzien, en alternatieven aandragen.

Corbyn keek naar de uittocht en kon eigenlijk weinig uitrichten. Hij legt de ophanden zijnde coup naast zich neer, en weigert af te treden. Maandag slaat hij terug. Het is zijn bedoeling snel vervangers te benoemen. Intussen heeft hij al een aantal personen een ‘ministerpost’ gegeven.

Een van hen is Cat Smith (31), de kersverse schaduwminister voor Kiezerscontact en Jeugdzaken. Zij wil de eenheid binnen Labour herstellen. Ze riep haar partijgenoten al op om de rijen te sluiten. Corbyn is tevens van plan om een geheime stemming over zijn toekomst openbaar te maken, zodat iedereen kan zien wie de stoelpoten onder hem wegzagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.