buitenland

Man met ‘koekjesbom’ in Brussel heeft alles verzonnen

Door Elif Isitman - 21 juni 2016

De man die dinsdagochtend met een neppe bomgordel ervoor zorgde dat de politie massaal moest uitrukken, blijkt alles verzonnen te hebben. De man, die ‘J.B.’ wordt genoemd, heeft bekend dat hij niet werd ontvoerd om zich in het Brusselse winkelcentrum City2 op te blazen.

Dat meldt het Belgische federale parket dinsdag.

Nummerbord

J.B. staat wel al langer op de radar van de Belgische veiligheidsdiensten, omdat hij mogelijk banden zou hebben met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Dinsdagochtend vroeg belde hij naar de plaatselijke politie in Brussel, en zei dat hij ontvoerd was in een auto en werd afgezet bij de Nieuwstraat met een bomgordel. De bom zou gedetoneerd worden door een derde persoon, die het ontstekingsmechanisme op afstand kon bedienen, beweerde hij aan de telefoon. Later toen de explosievendienst en politie arriveerden, herhaalde hij dit.

Lees ook Dit bizarre telefoontje leidde tot terreuralarm Brussel2016-06-21 07:36:34 epa05380676 Police officers block the access to City 2 shopping mall during an anti-terrorist operation in Brussels, Belgium, 21 June 2016. According to local media reports, a suspect wearing an alleged explosive belt has been arrested following a bomb alert. EPA/OLIVIER HOSLET

De straten rond het winkelcentrum City2 werden afgesloten en winkels moesten hun deuren enkele uren dichthouden. Volgens het Belgische OM koos hij op straat een willekeurig nummerbord van een geparkeerde auto, om later te beweren dat dit de ‘ontvoerauto’ was. Die auto werd later teruggevonden in Schaarbeek. De eigenaar daarvan is verhoord, wist van niets en is weer vrijgelaten.

Restanten

Bij een huiszoeking dinsdagmiddag bij de moeder van de jongen heeft de politie restanten gevonden van het materiaal dat hij gebruikt heeft om de neppe bomgordel te maken. Na inspectie door de Belgische explosievenopruimingsdienst bleek dat de inhoud van de bomgordel heel onschuldig was: er zaten slechts zout en koekjes in.

Het Belgische OM wil de man nu aanhouden voor een valse terreurmelding. Daarnaast willen ze dat hij een psychiatrisch onderzoek ondergaat.

J.B. kampt volgens autoriteiten met psychische problemen. Ook zou hij eerder aan de politie hebben laten weten dat IS hem had gevraagd om in Syrië te komen vechten. Het is nog niet duidelijk of dit waar is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.