#American Dreamers

Obama steekt zeldzame tirade af tegen ‘gevaarlijke’ Trump

Door Tom Reijner - 15 juni 2016

Een zichtbaar boze Barack Obama heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump eens flink de les gelezen. Trump ondermijnt de Amerikaanse waarden met zijn moslimban, en is daarmee ‘gevaarlijk’.

Het komt niet vaak voor dat een zittende president zo uithaalt naar zijn mogelijke opvolger.

In het verkeerde keelgat

De woorden van Trump na de terreuraanslag in Orlando zijn hem kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten. De miljardair en hoogstwaarschijnlijke presidentskandidaat in het Republikeinse kamp herhaalde gisteren dat hij moslims voorlopig wil beletten naar de Verenigde Staten te reizen, een voorstel dat bekend is komen te staan als de ‘moslimban’.

En hij viel Obama hard aan. Het is een ‘gek’ die niet weet wat hij doet. ‘We worden geleid door een man die of niet sterk is, of niet slim, of hij voert iets in zijn schild’, aldus Trump. ‘Er is iets aan de hand.’ De president wil het maar niet over de radicale islam hebben, en dat maakt hem wat Trump betreft tot een zwakke leider.  De Amerikaanse inlichtingendiensten die aanslagen willen verhinderen, worden in hun ijver tegengehouden door Obama, aldus de vastgoedmagnaat.

Kwaad bloed

De anti-moslimopmerkingen van Trump zetten dus kwaad bloed bij de huidige president, die nog tot januari op zijn post zal zijn. Obama vindt de woorden niet bij de Verenigde Staten passen: ‘Dit is niet het Amerika dat we willen zijn. Ze weerspiegelen op geen enkele manier onze democratische waarden. Sterker, ze maken ons een stuk onveiliger.’

De schietpartij in Orlando – de bloedigste in Amerikaanse geschiedenis – kan grote gevolgen hebben voor de presidentsverkiezingen. Lees meer >

Trump zet ‘immigranten apart en wekt de suggestie dat een hele geloofsgroep medeplichtig is aan geweld’, aldus de president in een persconferentie na beraad met de nationale veiligheidsraad. ‘Waar houdt dit op?’ vroeg Obama zich retorisch af. Hij wees de kritiek op het feit dat zijn regering de term ‘radicale islam’ van de hand. ‘Als we ook maar suggereren dat we in oorlog zijn met de islam, spelen we de terroristen in de kaart.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.