#Brexit

Mogelijke opvolgers van Corbyn staan al klaar

27 juni 2016

De grootste oppositiepartij in Groot-Brittannië ligt aan diggelen en de partijtop wil dat Jeremy Corbyn, de socialistische Labour-leider per direct opstapt. Tientallen ministers en secretarissen in het ‘schaduwkabinet’ hebben hun ontslag ingediend en zelfs Tom Watson, de plaatsvervangend leider van de partij, heeft Corbyn aangespoord te stoppen.

2016-05-27 13:24:17 Former Leader of Britain's opposition Labour Party, Ed Miliband, (L) listens as the current leader, Jeremy Corybn, delivers a speech on the merits of Britain remaining in the European Union (EU), in Doncaster on May 27, 2016. With just under four weeks to go until the June 23 referendum, the Remain camp is on 53 percent and the Leave campaign on 47 percent, according to the What UK Thinks website's average of the most recent six opinion polls. / AFP PHOTO / Lindsey ParnabyCorbyn liet zijn Labour in de steek tijdens de Remain-campagne

Veel schaduwministers hekelen Corbyn al sinds hij vorig jaar werd verkozen tot nieuwe leider van de oppositiepartij. De radicaal-linkse leider wordt ervan beticht tegen de Europese Unie te zijn. Net als zijn partij, steunde hij officieel het Remain-kamp maar hij voerde nauwelijks campagne. Opstappen dus, vindt de partijtop.

Verkiezingen

Corbyn wees dit weekend Hilary Benn, de oud-schaduwminister voor Buitenlandse Zaken, de deur. Angela en Maria Eagle, Owen Smith en Heidi Alexander, vooraanstaande schaduwministers, hebben sindsdien hun ontslag ingediend, net als vele andere politici.

Angela Eagle en Benn worden genoemd als mogelijke opvolgers van de Labour-leider. Het lijkt namelijk een voldongen feit dat opnieuw leiderschapsverkiezingen zullen worden gehouden. Die won Corbyn in 2015 met een grote meerderheid, maar hij heeft weinig beloftes waargemaakt. De de centraal-linkse partij verzet zich ook vaak tegen de radicale leider.

Benn won na zijn speech over het bombarderen van Islamitische Staat Syrië aan populariteit onder fans van Tony Blair, de voormalige premier en leider van Labour. In december verzette Benn zich tegen de pacifistische Corbyn, die niets van de aanval op Syrische terreurgroepen moest weten. Maar juist de aanhang van de huidige leider zal niet blij zijn met Benn als leider.

Onrust Labour stijgt na wraak Corbyn op criticus

Populair

Eagle stemde ook voor het bombarderen van Syrië, wat haar weinig populair maakt onder de zogenaamde ‘Corbynista’s’, de jonge fans van Corbyn. In 2015 nam de socialist het op tegen Andy Burnham, een van de weinige schaduwministers die nog achter Corbyn staat. Ook Yvette Cooper, de vrouw van oud-minister van Financiën Ed Balls, stond toen tegenover Corbyn.

Of Cooper, Burnham, Benn en Eagle zich verkiesbaar stellen als leider zal waarschijnlijk de komende weken blijken: op dinsdag stemmen de Labour-parlementariërs over een motie van wantrouwen tegen Corbyn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.