#Brexit

Nek-aan-nekrace Brexit? De laatste voorspellingen

Door Tom Reijner - 23 juni 2016

Groot-Brittannië gaat donderdag naar de stembus voor het Brexit-referendum. De vraag die de Britse kiezer in het hokje moet beantwoorden, is: ‘Moet het Verenigd Koninkrijk een lidstaat van de Europese Unie blijven of de Europese Unie verlaten?’

De stembussen openen om 08.00 uur (Nederlandse tijd). De Britten hebben tot 23.00 uur om te bepalen of hun toekomst binnen of buiten de EU ligt. De eerste uitslagen worden aan het begin van de nacht verwacht. Als het geen nek-aan-nekrace wordt, is mogelijk rond 05.00 uur bekend of er al dan niet een Brexit komt.

stembiljet
Dit is het stembiljet waarop de Britten hun keuze kenbaar kunnen maken

Spannend

Het is ongemeen spannend – volgens de diverse peilers althans. Vier verschillende polls geven aan dat de uitkomst too close to call zal zijn, omdat zowel de voor- als de tegenstanders van een Brexit elkaar maar weinig ontlopen. Twee belangrijke peilbureaus geven de voorvechters van het Britse EU-lidmaatschap het voordeel van de twijfel. Volgens YouGov zou 51 procent van de Britten tegen een Brexit hebben gestemd als het referendum woensdag zou zijn gehouden. De voorsprong van het Remain-kamp is een stuk ruimer in de peiling van de marktonderzoekers van ComRes.

Spijker je kennis bij: in of uit de EU? 23 feiten over het Brexit-referendum

De ‘brexiteers’ moeten volgens ComRes 6 procent op de pleitbezorgers van EU-lidmaatschap toegeven. Twee andere bureaus voorspellen juist dat de ‘Brexiteers’ de verhitte verkiezingsstrijd winnend gaan afsluiten, schrijft The Telegraph donderdag. Alles hangt af van wat de zwevende kiezer uiteindelijk zal gaan stemmen. Naar schatting is dit zo’n 10 procent van het electoraat. De betrouwbaarheid van de peilingen is erg onzeker, maar de tegenstanders van een brexit lijken de afgelopen dagen de wind in de rug te hebben. Tot gisterenavond werd er nog stevig campagne gevoerd om de twijfelende Brit over de streep te trekken.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.