buitenland

Orlando-schutter eiste en dreigde in gesprekken met politie

Door Emile Kossen - 20 juni 2016

Een week na de aanslag in een homobar in Orlando heeft de Amerikaanse geheime dienst meer details vrijgegeven over de dader, Omar Mateen. Die had tijdens de aanslag een gesprek met alarmnummer 911, waarin hij dreigde met explosieven en met een eisenpakket op de proppen kwam.

De 29-jarige Mateen schoot op 12 juni in nachtclub Pulse in het Amerikaanse Orlando 49 bezoekers dood. Gedurende zijn daden gijzelde hij ook een aantal bezoekers in de homobar en belde hij rond half drie ‘s nachts alarmnummer 911 om zijn terreuraanslag toe te geven. Dat deed hij in het Arabisch.

Daarna onderhandelde hij ook nog bijna een half uur met agenten ter plekke. Uit transcriptie van die gesprekken, naar buiten gebracht door de FBI, blijkt dat Mateen dreigde met bommen. Hij zei dat hij een auto vol explosieven buiten de club had staan en dat hij de bommen aan de gijzelaars zou vastmaken. ‘Als jullie domme beslissingen nemen, dan breng ik die tot ontploffing,’ zei Mateen. Dat verhaal bleek later niet waar te zijn.

Trouw
Mateen, een Amerikaan met Afghaanse ouders, eiste tijdens de onderhandelingen dat Amerika zou stoppen met bombardementen op IS in Syrië en Irak. Ook voorspelde hij ‘nieuwe aanslagen, bijvoorbeeld in Frankrijk’. Dat deed hij allemaal op een ‘griezelig kalme manier’, aldus een FBI-woordvoerder.

Afshin Ellian: niet Mateens geaardheid, maar falende FBI zit achter ‘Orlando’

In de gesprekken zwoer hij bovendien trouw aan IS en noemde hij zichzelf een islamitische strijder. Volgens de FBI handelde Mateen echter in zijn eentje. Mateen is in Amerika geradicaliseerd, zei een woordvoerder van de geheime dienst. Hij zou geen hulp hebben gehad van buitenlandse terreurgroepen bij het voorbereiden van zijn daden.

Na de aanslagen werd duidelijk dat Mateen als beveiliger werkte en van zijn werkgever wapentraining had gekregen. Ook bleek dat Mateen meermaals gezien was in de homobar, maar het is onduidelijk of dat was om zijn daden te plannen. De vrouw van Mateen zou meer weten van de drijfveren van Mateen en wordt ondervraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.