buitenland

Tegenactie van Poetin: boycot op Europese producten verlengd

Door Emile Kossen - 29 juni 2016

Veel Europese voedselproducten komen ook het komende jaar Rusland niet in. Die maatregel heeft de Russische president Vladimir Poetin genomen.

Het is een tegenmaatregel van de Russen, nadat de Europese Unie (EU) bekendmaakte de veelbesproken EU-sancties tegen Rusland te verlengen. Die sancties werden twee jaar geleden ingesteld naar aanleiding van de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne.

In principe worden de EU-sancties pas opgeheven als Rusland en Oekraïne zich houden aan het Minsk-akkoord, dat een staakt-het-vuren bevat. Dat akkoord wordt niet nageleefd, en dus zijn de sancties nog altijd nodig, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag.

Nederland
De Russen reageerden in 2014 met een verbod voor veel voedsel uit EU-landen, dat nu door Vladimir Poetin is verlengd tot eind 2017. Fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit EU-lidstaten komen daardoor Rusland niet in. Na de eerste Russische sancties kregen ook onder meer Amerika, Australië en Noorwegen eenzelfde verbod opgelegd.

De maatregelen raken juist een aantal Nederlandse sectoren hard, omdat Nederland veel voedsel exporteert. Zo gaat het, mede door de sancties, slecht met Nederlandse varkensboeren. Ook bloementelers, fruittelers en zuivelproducten hebben er last van. In de eerste maanden van 2015 daalde de totale export van Nederlandse landbouwproducten naar Rusland met 40 procent.

Meer discussie
De afgelopen weken leek het erop dat steeds meer Europese landen een einde willen maken aan de sancties tegen de Russen. Zo zei de Italiaanse premier Matteo Renzi dat Rusland vooral moet worden gezien als partner in de strijd tegen terreur; de sancties tegen de Russen zouden daar enkel van afleiden. De Franse senaat nam eerder in juni een resolutie aan waarin president François Hollande werd opgeroepen de sancties te eindigen.

De Europese sancties raken de Russische economie hard. De sancties beperken vooral het kapitaalverkeer tussen de twee blokken en verbieden de export van onder meer defensiegoederen. Het is daardoor voor Moskou extra moeilijk om de begroting rond te krijgen; onlangs kondigde het land een nieuwe reeks bezuinigingen aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.