buitenland

De minitop van Poetin: tijd voor toenadering met EU?

Door Jelmer Kos - 16 juni 2016

Verschillende Europese leiders ontmoeten donderdag de Russische president Vladimir Poetin op een conferentie in Sint-Petersburg. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne. Er staat veel op het spel voor Rusland, dat dolgraag van de EU-sancties af wil.

‘Laten we het Oekraïne-conflict achter ons houden en terug aan het werk gaan,’ zei Poetin voorafgaand aan de conferentie. ‘We willen niets liever dan de relatie met bondgenoten verbeteren, alleen die boodschap is aan dovemansoren gericht,’ voegt Poetins woordvoerder Dimitri Peskov toe tegen persbureau Bloomberg.

Verdelen

Directeur Jörg Forbrig van de denktank German Marshall Fund in Berlijn zegt dat Poetin ‘bezig is met het verdelen van de Europese Unie.’ De Russische leider voedt het slechte gevoel dat sommige EU-lidstaten al langer hebben. De sancties brengen  niet alleen schade aan in Rusland, maar ook de Europese landen zijn flinke opbrengsten misgelopen.

Arendo Joustra: Europa moet zich bewapenen tegen Poetin voor het te laat is

Die afkeer richting de sancties, ingesteld naar aanleiding van de Russische rol in Oost-Oekraïne twee jaar geleden, is dan ook groeiende onder steeds meer EU-lidstaten. De Italiaanse premier Matteo Renzi, die ook naar Rusland is afgereisd, zei eind vorig jaar al dat de sancties moeten worden herzien. ‘We hebben Poetin nodig in de strijd tegen terreur’, verklaarde Renzi afgelopen week.

Zelfs Duitsland, dat zich eerder juist inzette voor het opleggen van de sancties, lijkt al bezig met een versoepeling van de maatregelen, die eind juli aflopen. Bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet Duitsland eind mei al weten dat het opheffen van een deel van de sancties tot de mogelijkheden behoort.

Omstreden

Vooral de gang van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker naar de conferentie is omstreden. De Amerikaanse regering wil de maatregelen tegen Rusland aanhouden, zeker nu de Russen verbaal en militair de Baltische Staten provoceren. De voorzitter van de Europese Commissie reisde sinds de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne niet naar Rusland. Hij zegt nu als ‘bruggenbouwer’ die kant op te gaan.

2015-02-03 16:29:03 epa04602083 A man walks in front of a currency exchange office during snowfall in Moscow, Russia, 03 February 2015. The US dollar and euro dropped against Russian ruble 2,71 per cent and 2,49 per cent respectively from previous exchange rates mainly due to an essential increase of oil world prices. EPA/MAXIM SHIPENKOVVoortdurende recessie duwt 19 miljoen Russen in armoede

Rusland zegt zich niet druk te maken over de Europese maatregelen, ook al spelen de sancties een belangrijke rol bij de voortdurende recessie waarin het land zich bevindt. Zo kan Rusland nauwelijks geld lenen en kondigde het afgelopen maart strenge bezuinigingen aan. ‘Het maakt ons niet uit of de EU of Verenigde Staten hun maatregelen intrekken, maar als ze het wel doen juichen we het toe,’ zegt Poetins buitenlandadviseur Yuri Ushakov erover.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.