#Brexit

Rancuneuze Juncker verbiedt elk contact met Britten

Door Tom Reijner - 28 juni 2016

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kan het nog altijd niet verkroppen dat de Britse kiezer zich uit heeft gesproken voor een Brexit. Hij liet zich hard uit over het Verenigd Koninkrijk.

Hij heeft al zijn ambtenaren en commissarissen een ‘presidentieel verbod’ opgelegd om nog langer contact te hebben met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk.

‘Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen komen in achterkamertjes,’ zei de Luxemburger dinsdag in het Europees Parlement.

Geen slaaf

Hij herhaalde nog eens zijn eerdere stellingname dat er geen gesprekken met de Britten mogelijk zijn, zolang er niet meer duidelijkheid komt uit Londen. Juncker riep de Britse premier David Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over de aanstaande scheiding te verduidelijken. Ik ben ‘enigszins verbaasd’ dat dit niet meteen is gebeurd, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. ‘We kunnen niet leven met een lange periode van onzekerheid. Ik ben geen slaaf van de financiële markten, maar ik heb ze wel in het oog. ‘

De markten kregen gisteren en vrijdag – de dag na de referendumuitslag –  klappen, maar lijken intussen weer wat te herstellen. Later vandaag – en woensdag – komen de EU-leiders bijeen. Ook zij deden – inclusief de Duitse bondskanselier Angela Merkel – al een klemmend beroep op de Britse regering om artikel 50 snel te activeren, zodat de onderhandelingen over de voorwaarden van vertrek kunnen beginnen.

Sneer

Juncker sneerde ook nog naar de Britse eurosceptici van het Europees Parlement. ‘Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor de Brexit. Dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert.’ Maar die dreigende taal – waar in het parlement hier en daar om werd gelachen – stond een knuffel met UKIP-leider Nigel Farage niet in de weg. Farage is grotendeels verantwoordelijk voor het aanzwengelen van het debat.

De eurosceptische leider sloeg – na zijn klinkende overwinning op donderdag – zelf een verzoenende toon aan. Groot-Brittannië wil ‘een goede vriend en handelspartner van Europa blijven, ook na het verlaten van de EU. ‘We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.