#Brexit

Waarom Italiaanse premier Renzi bang is voor een Brexit

Door Bauke Schram - 22 juni 2016

Matteo Renzi, de premier van Italië, heeft zich bij de Europese leiders gevoegd die Groot-Brittannië hebben gesmeekt om in de EU te blijven. De jonge politicus beweert dat een Brexit-stem de ‘verkeerde keuze’ is.

Door webredacteur Bauke Schram vanuit Londen

In een artikel voor de Britse krant The Guardian, schrijft Renzi dat hij ‘durft te dromen’ op een wijs besluit van de Britten. ‘Ondanks alles kunnen wij als lidstaten verenigd zijn als we worden geconfronteerd met haat, met het ondenkbare.’

Baat

‘Doe het niet voor ons,’ schrijft Renzi. ‘Wij zijn alleen maar blij om de Unie met jullie te delen. Doe het liever voor jezelf en waar jullie voor staan. Sta in voor de geschiedenis van een land dat verder groeit dan wie ook, met de toekomst als het programma voor innovatie, iets wat wij allemaal bewonderen en benijden.’

De Italiaanse premier heeft er echter zeker baat bij als de Britten toch in de EU blijven. Een op de drie Italianen wil zelf uit de EU en Italië wordt vaak genoemd als het land dat na een Brexit ook een referendum over het EU-lidmaatschap zal houden. Het succes van de populistische beweging M5S tijdens de meest recente verkiezingen, is bewijs van het eurosceptische gevoel onder de Italianen.

Angst

Met nog een dag te gaan voor de Britten naar de stembus gaan, wordt heel Europa duidelijk bang. De laatste peilingen laten zien dat het een nek-aan-nek race is tussen het ‘Remain’- en ‘Leave’-kamp, hoewel de twijfelende kiezer wordt verwacht voor de ‘veiligere’ anti-Brexit-optie te kiezen.

Dat het referendum Europese leiders angst aanjaagt is duidelijk. Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en EU-leiders als Donald Tusk en Jean-Claude Juncker hebben het Britse volk al aangespoord in de EU te blijven.

‘Ik heb al meerdere keren gezegd hoe gehecht wij zijn aan het idee dat de Britten misschien wel in Europa blijven, net zoals de keuze die ze jaren geleden hebben gemaakt,’ zei Hollande vorige week. ‘Wij rekenen op een wijze keuze van de Britse bevolking.’

De Nederlandse premier Mark Rutte gaf toe dat hij de voordelen van een Brits vertrek uit de EU wel kon zien. Toch heeft hij liever niet dat zijn bondgenoten voor een Brexit kiezen: ‘Uiteindelijk wil ik dat Groot-Brittannië bij de EU blijft en dat Londen floreert. Londen en Amsterdam kunnen naast elkaar bestaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.