#American Dreamers

Republikeinen walgen van Trumps moslimstop, maar kiezers zijn verdeeld

Door Emile Kossen - 15 juni 2016

De afgelopen weken schaarden steeds meer Republikeinen zich achter presidentskandidaat Donald Trump, maar zijn felle uitspraken over moslims na de schietpartij in Orlando veroorzaken een nieuwe splitsing binnen de partij. In peilingen lijkt Trump juist te profiteren van de controverse.

Als het aan Trump ligt, worden er voorlopig geen moslims meer binnengelaten. Na de aanslag op een homobar in Orlando kwam hij met het plan, dat hij vorig jaar ook al eens opperde. ‘Duizenden en duizenden mensen stromen de Verenigde Staten binnen met anti-Amerikaanse meningen,’ zei Trump. ‘We moeten de waarheid durven zeggen over hoe de radicale islam op onze kusten komt.’

Ondanks dat Trump deze woorden dus al eerder sprak, kwamen de anti-moslim uitspraken toch als een verassing: de laatste weken noemde hij het plan ‘maar een suggestie’. Ditmaal breidde hij zijn plannen zelfs uit: elk land met een ‘geschiedenis van terreur’ moet op een speciale lijst worden gezet.

Bondgenoten
De kwestie ligt gevoelig binnen de Republikeinse partij en veel Republikeinen stelden een totale persstop in na de uitspraken van Trump. De gevestigde namen die wel willen praten zijn, net als president Barack Obama, fel tegenstander van Trumps plannen.

Obama steekt zeldzame tirade af tegen ‘gevaarlijke’ Trump

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan kondigde onlangs zijn steun aan voor Trump, maar noemde diens moslimstop slecht voor Amerika. ‘Moslims zijn onze partners, ze zijn onze belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen de radicale islam.’

‘Je kan niet iemand op basis van religie of ras gaan verbannen,’ zei ook Kevin McCarthy, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden. ‘Je wil geen moslims boos maken, of zelfs de ronselpraktijken stimuleren,’ reageerde het Texaanse parlementslid Michael McCaul.

Steun
Toch is er ook steun voor het plan van Trump, vooral van buiten Washington D.C. Onder meer Sarah Palin, voormalig politicus Pat Buchanan en columnist Ann Coulter roemden juist zijn ‘sterke aanpak’.

Uit nieuwe peilingen blijkt bovendien dat Trump na de schietpartij in Orlando dichter bij Hillary Clinton is gekomen. Bovendien zien best veel Amerikanen het zitten om moslims tijdelijk niet meer binnen te laten. Veertig procent van de ondervraagden zegt het plan te steunen, meldt persbureau Reuters woensdag. Een meerderheid van de Republikeinen staat achter het plan, blijkt uit de peiling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.